12365835
Zabrinutost za usporavanje gospodarstva u fokusu

Zabrinutost za usporavanje gospodarstva u fokusu

Visoke cijene goriva Cijene nafte pale su jučer na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti da bi visoke cijene goriva mogle naštetiti gospodarskom rastu, dok su planirano ublažavanje mjera zaključavanja u Šangaju i procjene tješnje opskrbe ograničile gubitke. Cijena barela je na londonskom tržištu pala na 108,36 dolara. Barel je na američkom tržištu bio na 108,17 dolara. […..
3 d
0
12365834
Svjetske burze u padu drugi dan za redom

Svjetske burze u padu drugi dan za redom

Očekuje se povećanje kamatnih stopa Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer se zbog visoke inflacije očekuje daljnje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke zbog čega bi gospodarstvo moglo uroniti u recesiju. Nakon što je S&P 500 dan prije potonuo 4 posto, tržište se jučer nije uspjelo oporaviti […..
3 d
1
12365833
Za osiguranje hrane odobravaju 30 milijardi

Za osiguranje hrane odobravaju 30 milijardi

Svjetska banka Svjetska banka priopćila je u srijedu da će staviti na raspolaganje 30 milijardi dolara kako bi pomogla u zaustavljanju krize opskrbom hrane zbog ruskog rata u Ukrajini, koji je prekinuo većinu izvoza žitarica iz dviju zemalja. Iznos uključuje 12 milijardi dolara novih projekata i više od 18 milijardi dolara sredstava iz postojećih projekata […..
3 d
0
12365832
Uvozne carine poskupjele bi rusku naftu

Uvozne carine poskupjele bi rusku naftu

Glasnogovornik Kremlja Američki prijedlog o uvođenju carina na rusku naftu značio bi da će kupci morati platiti više ili tražiti druge dobavljače, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Američka ministrica financija Janet Yellen u utorak je izjavila da bi Europska unija mogla kombinirati uvozne carine na rusku naftu s postupnim naftnim embargom koji […..
3 d
0
12365831
Ne odstupamo značajnije od europskog prosjeka

Ne odstupamo značajnije od europskog prosjeka

Poruka Zdravka Marića Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je danas u Hrvatskom saboru, predstavljajući rebalans državnog proračuna, kako smo od početka članstva u EU, 1. srpnja 2013., uprihodili 49,1 milijardu kuna više nego smo uplatili u proračun Unije, a umirovljenicima je poručio da će se osigurati sredstva za indeksaciju mirovina.Od počeka našeg […..
3 d
0
12365830
HEP dobio suglasnost za nove kredite

HEP dobio suglasnost za nove kredite

Vlada RH Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za kreditno zaduženje kod OTP banke Split u ukupnom iznosu od 1,314 milijardi kuna, radi financiranja općih poslovnih potreba. Radi se o dva kredita – od 385 milijuna kuna te od 929 milijuna kuna. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da […..
3 d
1
12365829
U Grubišnom polju novo skladište plina

U Grubišnom polju novo skladište plina

Podzemno skladište plina Operator sustava skladišta plina, tvrtka Podzemno skladište plina d. o. o. predstavila je u srijedu projekt izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, vrijedan 500 milijuna kuna, koji bi trebao biti gotov do 2027. godine. Projekt izgradnje drugoga hrvatskog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, uz skladište Okoli, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivo..
3 d
0
12353993
OMV vezan uz Gazprom do 2040. godine

OMV vezan uz Gazprom do 2040. godine

Skup prekid kupovine Austrijski naftni koncern OMV vezan je ugovorom s Gazpromom do 2040. godine, koji propisuje obvezu plaćanja, iako više ne želi ništa uvoziti, pa embargo na ruski plin ovu tvrtku može skupo koštati. Prije četiri godine u palači Hofburg u Beču svečano je proslavljena 50. godišnjica isporuke ruskog plina Austriji. I OMV je […..
4 d
0
12353992
Moguć trgovinski rat između Britanije i EU

Moguć trgovinski rat između Britanije i EU

Analiza BBC-a Račun za nesuglasice o trgovinskim aranžmanima nakon Brexita mogle bi platiti kompanije i kućanstva, pa se otvara pitanje usude li se EU i Ujedinjeno Kraljevstvo upustiti u trgovinski rat, prenose britanski mediji. Dužnosnici Europske unije u više su navrata upozoravali na “ozbiljne” posljedice ako Velika Britanija poništi dio Sjevernoirskog protokola. U studenom je [R..
4 d
0
12353991
Prevelik postotak BDP-a u turizmu

Prevelik postotak BDP-a u turizmu

Maruška Vizek za Dnevnik Nove TV Rastuća inflacija predstavlja veliki problem za građane. O toj je temi u Dnevniku Nove TV govorila je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta. Na pitanje o tome jesu li se stope inflacije otele kontroli, Vizek je odgovorila da jesu. “Otela se kontroli, imamo nekoliko zemalja u kojima su zabilježene jako […..
4 d
0
12353990
Nema promjena oko restrikcija na CO2

Nema promjena oko restrikcija na CO2

Europski parlament Zastupnici u Odboru za okoliš Europskog parlamenta podržali su u srijedu plan EU-a o zabrani prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035., ali su glasali protiv prijedloga za radikalno smanjenje emisija CO2 unutar ovog desetljeća. Odbor nije podržao prijedlog nekih zakonodavaca da se ide dalje od onoga što je predložila Komisija. EK […..
4 d
0
12353989
Stopa inflacije iznad 8 posto, eurozona iznad 7 posto

Stopa inflacije iznad 8 posto, eurozona iznad 7 posto

Analiza Eurostata Stopa inflacije u Europskoj uniji u travnju ove godine dosegnula je 8,1 posto na godišnjoj razini, dok je u eurozoni iznosila 7,4 posto, zadržavši se na rekordnoj razini, pokazali su najnoviji podaci europskog statističkog ureda objavljeni u srijedu. Kao i u ostalim vodećim svjetskim gospodarstvima, inflacija u Europi snažno ubrzava rast, s obzirom […..
4 d
1
12353988
Zbog veza s Rusijom Schroeder gubi povlastice

Zbog veza s Rusijom Schroeder gubi povlastice

Prijedlog iz Vlade Ne prestaju kritike na bivšeg njemačkoga kancelara Gerharda Schrödera jer je odbio eksplicitno osuditi rusku invaziju na Ukrajinu, a pritisnuta javnim mnijenjem vlada predlaže ukidanje niza njegovih povlastica koje mu pripadaju kao bivšem čelniku vlade. Njemačka vladajuća koalicija predvođena socijaldemokratima (SPD), strankom kojoj pripada i koju je nekoć vodio sam Schröder, sm..
4 d
1
12353987
Danas plan okončanja ovisnosti o Rusiji

Danas plan okončanja ovisnosti o Rusiji

Europska komisija Europska komisija u srijedu će predstaviti dugoočekivane prijedloge za odustajanje Europske unije od uvoza ruskih fosilnih goriva, posebice plina, potaknuta ratom u Ukrajini, koji uključuju diversifikaciju plinskih dobavnih pravaca i ubrzanje investicija u zelenu energiju. U nacrtima prijedloga koje je dpa dobio na uvid, Komisija će, kako se doznaje, predložiti nove ciljeve za [&..
4 d
0
12350804
Nafta na najvišim razinama u gotovo dva mjeseca

Nafta na najvišim razinama u gotovo dva mjeseca

Uvoz iz Rusije i korona u Kini Cijene nafte na međunarodnim tržištima najviše su u zadnjih sedam tjedana, pod utjecajem napora EU-a za uvođenje zabrane uvoza iz Rusije i očekivanja veće potražnje nakon ublažavanja kineskih mjera zaključavanja vezanih uz covid. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u podnevnoj trgovini na 115,50 dolara. Na američkom […..
5 d
0
12350803
Dobri gospodarski rezultati povećali burzovne indekse

Dobri gospodarski rezultati povećali burzovne indekse

Strah ulagača od recesije Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, ponajviše tehnoloških divova, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se gospodarskim podacima koji su odagnali strahovanja ulagača od recesije. Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u trgovini na malo porastao je u travnju 0,9 […..
5 d
1
12350802
Umjesto embarga carine na rusku naftu u SAD-u

Umjesto embarga carine na rusku naftu u SAD-u

Prijedlog dužnosnika G7 Dužnosnici američkog ministarstva financija objavili su u utorak da planiraju na ovotjednom sastanku ministara financija skupine G7 predložiti da europske zemlje uvedu carine na uvoz ruske nafte, što bi bila brža alternativa od uvođenja potpunog naftnog embarga. EU dužnosnici razmatraju postupni embargo na uvoz ruske nafte u sklopu šetog kruga sankcija Rusiji […..
5 d
1
12350801
Hrvatska može povećati proizvodnju ulja

Hrvatska može povećati proizvodnju ulja

Analiza Smartera Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba. Zbog rata u Ukrajini tržišni tokovi su poremećeni uz neizvjesnost, nestašicu i drastičan globalni rast […..
5 d
0
12350800
Emisije CO2 na predpandemijskim razinama

Emisije CO2 na predpandemijskim razinama

Analiza CO2 Emisije stakleničkih plinova iz gospodarskih aktivnosti u EU-u sada su malo veće nego prije pandemije COVID-a, izvijestio je europski Statistički ured. Gospodarske emisije stakleničkih plinova u posljednjem lanjskom kvartalu iznosile su 1,041 milijun tona ekvivalenta ugljičnog dioksida (CO2), što je povećanje u odnosu na 1,005 milijuna tona u istom razdoblju 2019. Emisije kućanstava [&..
5 d
0
12350799
Rebalans primjeren sadašnjem trenutku

Rebalans primjeren sadašnjem trenutku

Povjerenstvo za fiskalnu politiku Povjerenstvo za fiskalnu politiku smatra da je predloženi rebalans državnog proračuna za 2022. primjeren sadašnjem stanju, no ističe i da je potrebno što više koristiti sredstva EU-a pri financiranju ulaganja i reformi za poticanje rasta produktivnosti te poduzimati reforme kojima bi se ograničio rast rashoda za zdravstvo, mirovine i naknade zaposlenima, […]..
5 d
0