6422468
INA nastavlja s humanitarnim radom

INA nastavlja s humanitarnim radom

Ravnatelj bolnice Goran Roić izjavio je da će otvaranje dnevne bolnice podići kvalitetu zdravstvene skrbi unutar dječje i adolescentne psihijatrije, povećati broj pacijenata i značajno proširiti i unaprijediti dijagnostičke i terapijske mogućnosti u zaštiti mentalnog zdravlja djece. Član Uprave Ine Niko Dalić, koji je uručio donaciju ravnatelju bolnice, rekao je da Ina kontinuirano ulaže u […..
21 h
0
6420771
Pala potpora američkom predsjedniku

Pala potpora američkom predsjedniku

Istraživanje provedeno 14. i 15. listopada i objavljeno u utorak pokazalo je da 43 posto odraslih u SAD-u misli kako Trumpa “treba opozvati”, što je 2 postotna boda manje od sličnog istraživanja prošlog tjedan. Njih 42 posto reklo je da on “ne treba biti opozvan”, a 14 posto je reklo kako nisu sigurni. Amerikanci su […..
1 d
0
6420770
Plenković: Makroekonosmki rast je nezapamćen i zdrav

Plenković: Makroekonosmki rast je nezapamćen i zdrav

Plenković je u Hrvatskom saboru prilikom podnošenja Godišnjeg izvješća o radu Vlade kazao da je gospodarski rast zdrav, te se ne temelji više na zaduživanju, već na smanjenju zaduživanja, poreznom i administrativnom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih fondova. Kaže da BDP raste na zdravim temeljima, to jest uz istodobno smanjenje udjela […..
1 d
0
6420769
Inflacija ispod jedan posto, stagniraju cijene energije

Inflacija ispod jedan posto, stagniraju cijene energije

Prema izvješću DZS-a, u rujnu su najviše na godišnjoj razini porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 4,7 posto, a s rastom od 3,5 posto pratile su ih cijene odjeće i obuće.  Cijene u segmentu stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva su porasle 3,2 posto, cijene restorana i hotela za 2,6 posto, cijene […..
1 d
0
6420768
Zagađenje zraka uzrokuje čestu preuranjenu smrt

Zagađenje zraka uzrokuje čestu preuranjenu smrt

“Zagađenje zraka trenutačno predstavlja najveći rizik iz okoliša kada je posrijedi zdravlje ljudi”, navodi se u izvješću EEA. Autor izvješća, stručnjak za kvalitetu zraka EEA, Alberto Gonzalez Ortiz, kaže da se, premda razina opasnih i štetnih čestica u europskim gradovima opada, to ne odvija dovoljnom brzinom. “Još nismo dosegnuli standarde EU-a i daleko smo od […..
1 d
1
6420767
Usporio motor njemačke ekonomije

Usporio motor njemačke ekonomije

Zaposlenost, prihodi i ulaganja još uvijek bilježe rast, no očekuje se da će stopa rasta usporiti. Oko 3,8 milijuna malih i srednjih poduzeća u Njemačkoj postiglo je prošle godine još jedan rekord zaposlivši 31,7 milijuna ljudi do kraja 2018. godine, što je povećanje od 391.000 zaposlenih u usporedbi s godinom ranije. KfW procjenjuje da će […..
1 d
0
6420766
Za 3. maj se vidi svjetlo na kraju tunela

Za 3. maj se vidi svjetlo na kraju tunela

Riječki škver ide dalje svojim putem, a za pulski je situacija i dalje bez puno optimizma. U slučaju 3. maja prema informacijama iz riječkog škvera, već jučer je opatijski općinski sud trebao povući odluku temeljem koje je prije nekoliko dana račun brodogradilišta ponovno bio blokiran, jer je prihvaćen prigovor škvera. Pokazalo se, naime, da je […..
1 d
0
6420764
Tursko gospodarstvo se ne mora bojati američkih sankcija

Tursko gospodarstvo se ne mora bojati američkih sankcija

Nakon što je Trump zbog turske ofenzive protiv Kurda u Siriji najavio udvostručenje carina na turski čelik na 50 posto, ograničenja za tri ministra te zaustavljanje trgovinskih pregovora između dvije države, vrijednost lire prema dolaru u utorak je porasla jedan posto. Kako prenosi CNBC, dolarom se u prijepodnevnim satima u Londonu trgovalo po 5,8628 lira. […..
1 d
0
6420763
Koliko stoje neradnici u javnom sektoru

Koliko stoje neradnici u javnom sektoru

Iako svote koje traže sindikati i nisu tako male i zanemarive, upravljanje proračunom možda i nije tako racionalno kako se čini. Naime, u razdoblju od 2008. do 2013., kad je privatni sektor izgubio najmanje 100.000 radnih mjesta, u sektoru državne uprave (bez javnih poduzeća) zaposleno je oko 11.000 osoba. Teško bi netko mogao tvrditi da […..
1 d
0
6420762
Majetić: Nedostaju ozbiljne reforme

Majetić: Nedostaju ozbiljne reforme

“Mi kao poslodavci nismo sretni da se ponovo povećavaju troškovi državnog proračuna i da se povećavaju plaće bez da se u jednom resoru napravila ozbiljna reforma i analiza kako sustav optimizirati”, kazao je. Stav poslodavca je da je državni proračun prevelik, preglomazan i preskup za domaće gospodarstvo i da treba provesti reforme kako bi se […..
1 d
0
6420761
Kakva je budućnost prirodnog plina?

Kakva je budućnost prirodnog plina?

Donedavno se prirodni plin proglašavao “najčišćim” od fosilnih goriva, s izglednim porastom potražnje i proizvodnje.Međutim, tržište se naglo razvija, a obnovljivi izvori energije sve više postaju popularne i ekonomski održive alternative fosilnim gorivima. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, prirodni plin od svih fosilnih goriva doživljava najveći porast potrošnje od 2006. godine..
1 d
0
6418346
Najavljen novi katalonski referendum

Najavljen novi katalonski referendum

Torra bi u četvrtak u regionalnom parlamentu u Barceloni trebao ponuditi odgovor na presudu kojom je u ponedjeljak devetero dužnosnika osuđeno u Madridu na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja nezakonitog referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Torra inzistira na svom ranijem stavu kako španjolski kazneni zakon ne predviđa kazne za […..
2 d
0
6418345
Petrokemija se usredotočuje na glavni posao

Petrokemija se usredotočuje na glavni posao

U dvije nove tvrtke izdvojeni su postojeći proizvodni kapaciteti koji, kako to pojašnjavaju iz Petrokemije, ne predstavljaju primarnu djelatnost kompanije. Proizvodnja paleta kojom je Petrokemija nastojala sama osigurati potrebnu ambalažu tek dijelom pokriva njezine potrebe, što znači da ima potencijala za razvoj tog poslovnog segmenta nakon “osamostaljenja”. Zadatak da se ova dva Petr..
2 d
0
6418344
Startupovi zeleniji nego ikada

Startupovi zeleniji nego ikada

No, ti novi biznisi i poslovno imaju znatan potencijal. Marko Brkljačić, voditelj startupa Fobip i R&D inženjer s iskustvom u kemijskoj i naftnoj industriji te na projektima humanoidnih robota, predstavio je ugradbene panele koji apsorbiraju ugljični dioksid i metan, a izbacuju kao nusproizvod osnovu za biodizel, kompost, gorivo za energane ili pak stočnu hranu pa […..
2 d
0
6417515
Značajnije ograničenje opskrbe odredile cijene nafte

Značajnije ograničenje opskrbe odredile cijene nafte

Kineski Državni zavod za statistiku (NBS) izvijestio je u utorak da su proizvođačke cijene u rujnu pale najsnažnije u dulje od tri godine. Ti su se podaci nadovezali na jučer objavljene carinske podatke koji su pokazali pad kineskog uvoza u rujnu peti mjesec zaredom. Trgovci su tumačili te podatke u kontekstu trgovinskog spora Sjedinjenih Država […..
2 d
0
6417514
Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje u EU

Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje u EU

Na razini 28-članog EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je porasla 0,1 posto prema mjesecu ranije kada je zabillježila isti postotni rast, izračunali su u europskom statističkom uredu. U eurozoni je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla za 0,4 posto u odnosu na srpanj kada je prema Eurostatovim podacima pala 0,4 posto. Najveći je pad […..
2 d
0
6417513
Kohorst otkrio što ometa američko hrvatsku poslovnu suradnju

Kohorst otkrio što ometa američko hrvatsku poslovnu suradnju

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ivan Barbarić rekao je da postoje dvije velike prepreke za hrvatske poduzetnike u SAD-u, a to su vizni režim i dvostruko oporezivanje. “Nadam se da će se u idućim godinama ispuniti zahtjev za ukidanjem viza. Što se tiče dvostrukog oporezivanja, Hrvatska je zapravo jedina članica EU koja nije potpisala sporazum […..
2 d
0
6417512
Europska unija pokušat će izbjeći nove carine

Europska unija pokušat će izbjeći nove carine

U nedavnom pismu američkom kolegi, u koje je agencija dpa dobila uvid, Malmstrom je pozvala Sjedinjene Države da pregovaraju s Europskom unijom kako bi sporazumno riješili spor oko nezakonitih subvencija Airbusu i Boeingu umjesto da uvode kompenzacijske mjere. S obzirom na to da su i Washington i Bruxelles prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) odgovorni za […..
2 d
0
Sponzorirani sadržaj
6417511
Vlada je spremna i na sve izazove

Vlada je spremna i na sve izazove

Božinović je to izjavio na Policijskoj akademiji odgovarajući na pitanja novinara o inzistiranju HNS-a na povećanju plaća prosvjetara i poruci čelnika Stranke rada i solidarnosti, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da Vlada treba povećati plaće prosvjetara ili neće biti Vlade. Novinari su ga pitali kakva je budućnost Vlade s obzirom na to da dva partnera u […..
2 d
0
6417510
Poljski konzervativci zadržavli većinu

Poljski konzervativci zadržavli većinu

PiS je dobio apsolutnu većinu u Sejmu, s 43,59 posto glasova, odnosno 235 mjesta u parlamentu koji ih ima 460, konačni su rezultati koje je objavilo izborno povjerenstvo. PiS Jaroslawa Kaczynskoga tako je dobio novi četverogodišnji mandat da ostvari svoj program često spornih reformi. Po kompliciranom poljskom izbornom sustavu, ranije nije bilo jasno je li […..
2 d
0