7902028
Bero, hvala i doviđenja. Hrvatska treba drugačiju ljevicu!

Bero, hvala i doviđenja. Hrvatska treba drugačiju ljevicu!

Autograf nije politička stranka. Mi smo grupa, sada već zaista vrlo važna i zapažena, odgovornih intelektualaca, akademski obrazovanih ljudi, novinara i aktivista koja vjeruje da Hrvatska može i zaslužuje bolje. Svatko od nas ovdje progovara najbolje što umije, na način da se borimo protiv dominantne kulture laži. Mi se njoj suprotstavljamo širenjem kulture istine i […..
4 h
0
Sponzorirani sadržaj
7901982
Povijest u suvremenom ruhu: Zvučne slikovnice o Frankopanima

Povijest u suvremenom ruhu: Zvučne slikovnice o Frankopanima

Ako imate djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta, ako su maštovita i vole priče, evo projekta koji će ih s lakoćom i na način koji odgovara njihovu uzrastu – uvesti u hrvatsku povijest! Pod naslovom ”Putovima Frankopana”, na YouTube kanalu, u lipnju je objavljeno osam zvučnih slikovnica koje donose priče za djecu vezane uz frankopanske […..
4 h
0
Sponzorirani sadržaj
7901986
Papa pozvao na trenutni prekid sukoba u čitavome svijetu

Papa pozvao na trenutni prekid sukoba u čitavome svijetu

Papa Franjo pozdravio je u nedjelju 5. srpnja zahtjev Ujedinjenih naroda za globalnim i trenutnim prekidom vatre u cijelome svijetu. Ovaj je tjedan Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo Rezoluciju kojom se pripremaju neke mjere za suočavanje s razornim posljedicama virusa Covid-19, posebno za područja koja su već poprištem sukoba. “Hvalevrijedan je zahtjev za globalnim i […..
4 h
0
Sponzorirani sadržaj
7896669
Novak Đoković samo je dobar čovjek u zla i naopaka vremena

Novak Đoković samo je dobar čovjek u zla i naopaka vremena

Novak Đoković vjerojatno je i najveći tenisač u povijesti. Na vječno nepouzdanim đubrištima i smetlištima interneta nailazimo na podatak da je u dosadašnjoj karijeri zaradio oko petsto milijuna dolara. Po tenisu, kao ni po bilo kojem drugom sportu, ne mjeri se nečiji stvarni društveni i povijesni značaj, kao što se po zaradi, naročito u našemu […..
22 h
0
Sponzorirani sadržaj
7896670
Zašto vjerujem u Boga? U što ja točno vjerujem?

Zašto vjerujem u Boga? U što ja točno vjerujem?

(Opaska uredništva: Ponavljamo raniju kolumnu zbog spriječenosti autora). Kršćaninom se ne postaje krštenjem – niti etničkom pripadnošću, obiteljskim naslijeđem ili nekritičkim prihvaćanjem tradicije – nego obraćenjem (po) Isusu Kristu, to jest novim rođenjem. Ja dakle nisam kršćanin nego kristijan, jer pripadam Isusu Kristu, a ne kršćanskoj religiji. Radikalan primjer tog obraćenja je..
22 h
0
Sponzorirani sadržaj
7895713

Kad je žena kurva, kad je muškarac peder

Jučer se u Laguninim knjižarama ukazala moja stara knjiga „Kad je žena kurva, kad je muškarac peder“. Knjigu u izdanju VBZ-a promovirala sam Osmog marta 2008. godine na Trgu bana Jelačića ispred Bandićevog zahoda. Na promociju je došao i Gradonačelnik. Zašto sam ga pozvala? Bandić uz čiju su pomoć njegovi pajdaši tada izgradili najskuplji WC u Hrvatskoj donio je odluku da muškarci ne plaćaju „ulaz..
1 d
1
7891993
Nemojte tjerati žene u ilegalu zabranjivanjem

Nemojte tjerati žene u ilegalu zabranjivanjem

Koliko mrzite sopstvenu majku, sestru, ženu, kćerku, babu, strinu, ujnu, tetku ili snajku…? Ako mislite da je pitanje izvitopereno i da zaista nije na mestu, jeste li se zamislili koliko vaš poslodavac, vaše komšije, kolege ili prijatelji mrze vaše članice porodice. Jer po svemu sudeći takvih ima, barem u broju do relativnih pobednika. U nedelju […..
2 d
0
7891994
Otkaz Branku Mijiću: Ja proklinjem svirku poganih rotacija

Otkaz Branku Mijiću: Ja proklinjem svirku poganih rotacija

Demokracija ne postoji bez pravde i slobodne javne riječi, nezavisnog sudstva i medija. Gušiti te dvije elementarne ”povlastice” nije više povlastica totalitarnih režima, nego i formalnih demokracija, na Istoku. Kao i na Zapadu. A ovdje u nas, aj joh je meni, ”joh i kataloh je bil danas poli nas”, vapi nam, uzalud, Drago Gervais. Slušam […..
2 d
0
7891598
Misli li Raspudić da je autentičniji Srbin od Pupovca?

Misli li Raspudić da je autentičniji Srbin od Pupovca?

Okupilo se jedne svibanjske večeri prije pet godina u hotelu Westin veliko društvo naših vrsnih domoljuba, generala, zastupnika, biskupa, intelektualaca i poduzetnika, od Karamarka, u to vrijeme predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, koji se na izborima na jesen spremao likvidirati nenarodnu Milanovićevu vlast, do Aralice, Markača, Bebića, Bandića, Burilovića, Matulića, Borasa, Reinera, Lovr..
2 d
0
7885101
Grosse Koalition ili desničarska diktatura

Grosse Koalition ili desničarska diktatura

Na stranicama ovoga portala profesor Josip Kregar i Drago Pilsel obrazložili su u nekoliko tekstova zašto misle da bi optimalno rješenje za izlazak iz ”rupe u kojoj se nalazimo” bilo stvaranje velike koalicije predvođene SDP-om i HDZ-om. Naravno, sve ovisi o ishodima izbora. U Nedjeljnom Jutarnjem devet političkih analitičara – mahom politologa (šest od njih), […..
3 d
0
7878079
Politička alkemija sastavljanja vlade

Politička alkemija sastavljanja vlade

U početku sam mislio da će ova kolumna imati dvije varijante, već prema rezultatu izbora. Za jednu sam smatrao da je optimistična i da će izraziti oduševljenje građana, pojavu novih ličnosti na političkoj sceni, kraj nesadržajne izborne kampanje i osjećaj da je Hrvatska zrela demokracija u kojoj se smjene vlasti odvijaju izborima, vlada formira brzo […..
4 d
0
7878080
Požar solidarnosti

Požar solidarnosti

Pošto je u majskom požaru ostao bez skromnog imanja, a privremeno mu utočište pružili prvi susjedi, predstavnici srpske zajednice odmah su pokrenuli proceduru da Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje Draganu Karajici iz Velikog Gradca kraj Gline izda rješenje po kojem će najvjerojatnije već sljedeću zimu provesti svoj na svome     UKOLIKO […..
4 d
0
7878081
Mrkva gora od batine

Mrkva gora od batine

Zatirači povijesne istine partizanski spomenik u Pitomači nisu surovih 1990-ih uspjeli uništiti ni dinamitom ni batinom, ali sada mu prijete možda zlokobnijom mrkvom, odnosno izmještanjem na groblje sofisticiranom metodom rekonstrukcije središnjeg trga             UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I..
4 d
0
7878082
Milijuni na kvadrat

Milijuni na kvadrat

Ne bi mi bilo žao da oni drže krave, zaposle ljude i plate porez. Ali ne, oni uzmu poticaje i na kraju sve spiskaju. Zato sam im se morao suprotstaviti, kaže poljoprivrednik Nikola Miljuš, koji zbog sumnje u pogodovanje pojedinim OPG-ovima najavljuje podizanje kaznene prijave protiv vodstva Općine Gračac           UKOLIKO […..
4 d
0
7871063
Sistem je namješten protiv potrošača, građana i birača

Sistem je namješten protiv potrošača, građana i birača

Nitko normalan već odavno ne vjeruje svemu što vidi u reklamama. Uz sve moguće mehanizme i udruge za zaštitu potrošača i njihovih prava, vjerojatno bi ipak ispao smiješan na sudu netko tko bi proizvođača sredstva za pranje suđa tužio zato što njegov najnoviji proizvod unaprijeđene i poboljšane formule ne skida sam od sebe ostatke zapečene […..
5 d
1
7863981
Ni Škoro ni Petrov ne mogu kontra svog HDZ-a

Ni Škoro ni Petrov ne mogu kontra svog HDZ-a

Pet dana prije izbora Miroslav Škoro, čelnik Domovinskoga pokreta, konačno je izgovorio u razgovoru s Borisom Rašetom u ponedjeljak ono što od samoga početka kampanje za parlamentarne izbore svi znamo – koalirat će s Hrvatskom demokratskom zajednicom. Sve dotad izgovoreno anulirao je tvrdnjom kako se u kampanji svašta kaže, ali ono što će uslijediti u […..
6 d
0
7863982
Slučaj građanina Andreja P.

Slučaj građanina Andreja P.

Slučaj iz Zadra, razumljivo, bio je tema broj jedan hrvatskih i svjetskih medija, pa su se na ponašanje zadarske policije i prisilno privođenje predsjednika Vlade morali osvrnuti i čelnici Nacionalnog stožera civilne zaštite.       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM […..
6 d
0
7863983
Afrosrbi

Afrosrbi

Antisrpski nacionalizam u Hrvatskoj određuje hrvatski nacionalni identitet isto koliko i rasizam u Americi njezin nacionalni identitet, vjerojatno i više. Pretjerano? Pokušajte zamisliti masovne mješovite hrvatsko-srpske ulične demonstracije protiv sotoniziranja i prijetnji ovdašnjim Srbima.     UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGR..
6 d
1
7863984
Tvornica biografija

Tvornica biografija

Riješenost vladajuće partije da prisvoji državu i kompletan njen institucionalni asortiman bilo bi zaista neumjesno usporediti s nekadašnjim agresorskim pretenzijama četnika. Četničke horde, naime, za razliku od hadezeovih borbenih trupa, nisu uspjele okupirati cijelu Hrvatsku.       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I..
6 d
0
7857121
Želite li u vlasti Zlatka Hasanbegovića ili Radu Borić?

Želite li u vlasti Zlatka Hasanbegovića ili Radu Borić?

Premda sve relevante ankete upućuju na to da bi relativni pobjednik nadolazećih parlamentarnih izbora (koji bi po mnogo čemu mogli biti neregularni!) trebala biti Restart koalicija predvođena SDP-om, sastavljanje većine od najmanje 76 ruku (toliko je potrebno imati/skupiti da se dobije prilika za sastavljanje Vlade) čini se da će biti puno teži zadatak za Davora […..
7 d
0