Sponzorirani sadržaj
5568747
Biblioteka

Biblioteka

Srpsko narodno vijeće je do sada izdalo veći broj regionalnih monografija o kulturno-historijskim spomenicima. Objavili smo i nekoliko naslova koji se bave temama iz Drugog svjetskog rata i rata devedesetih te suvremenim historiografskim i društveno-političkim odnosom spram njih. Na ovoj stranici možete preuzeti većinu naših izdanja.       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I […..
8 h
0
Sponzorirani sadržaj
5568746
24 godine do nepravomoćne presude

24 godine do nepravomoćne presude

Za ubojstvo troje mještana Kijana nepravomoćno je osuđen vojni umirovljenik Rajko Kričković, inače porijeklom iz istog sela.         UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN, POZIVOM NA BROJ 060 800 333 ILI SLANJEM SMS PORUKE NA […..
8 h
0
Sponzorirani sadržaj
5568745
Nova humanitarna akcija SNV-a

Nova humanitarna akcija SNV-a

Kroz akciju ”Banija je naša kuća” pomaže se socijalno ugroženim osobama na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno Gline, Petrinje, Sunje, Donjih Kukuruzara, Majura, Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice.   UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN, POZIVOM NA BROJ 060 […]..
8 h
0
Sponzorirani sadržaj
5568744
Bleiburg, NDH i pitanje hrvatske krivnje

Bleiburg, NDH i pitanje hrvatske krivnje

Tko može na bilo koji način odrediti duh jednoga naroda? U hrvatskom slučaju i u odnosu na Drugi svjetski rat (i na poraće) to je gotovo nezamislivo i skoro nemoguće. U prvome redu zato što smo od travnja 1941. do svibnja 1945. imali užasan građanski rat. Djelomice se kao građanski može opisati i tzv. Domovinski […..
8 h
0
Sponzorirani sadržaj
5568743
Obavezna hrabra predstava Eichmann u Jeruzalemu u ZKM-u

Obavezna hrabra predstava Eichmann u Jeruzalemu u ZKM-u

Nakon što je neko vrijeme otvaranje traumatičnih društvenih tema u velikim kazališnim predstavama bila temeljna odlika repertoara HNK-a, s ”Eichmannom u Jeruzalemu”, na čijoj sam premijeri bio, ZKM se iznova potvrdio kao najrelevantnije mjesto promišljanja i otpora zabrinjavajućim društvenim trendovima. Ovo navodim iz razloga što je ”Eichmann u Jeruzalemu” hrabra i prekretn..
8 h
0
5568742
Sud u Zadru: tko premlati novinara neće ići u zatvor!

Sud u Zadru: tko premlati novinara neće ići u zatvor!

Zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda novinaru Hrvoju Bajlu, u petak 22. ožujka sutkinja Mitra Meštrović na Općinskom je sudu u Zadru, nepravomoćnom presudom, odmjerila bivšem kapetanu NK Zadar Jakovu Suraću (43) kaznu u trajanju od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Osuđeni Surać (43) će, s obzirom da je riječ o uvjetnoj osudi, […..
8 h
0
5565776
Zašto Ministarstvo vanjskih poslova krivotvori povijest?

Zašto Ministarstvo vanjskih poslova krivotvori povijest?

Prošloga tjedna javnost je saznala da je koruška biskupija Gurk-Klagenfurt pismeno obavijestila Hrvatsku biskupsku konferenciju kako ove godine ni jedan od hrvatskih biskupa ne može održati misu kod Bleiburga. Od samog teksta zabrane koji je potpisao upravitelj Biskupije Engelbert Guggenberger još je zanimljivije obrazloženje: ”Misa na Bleiburškom polju bila je dio događaja koji se politički..
1 d
0
5565775
Blizu točke poslije koje više nema povratka

Blizu točke poslije koje više nema povratka

Na ivici stojimo još od ”konačnog rješenja”. Gledamo u vlastito lice suočeni s onim za što smo kadri učiniti jedni drugima prelazeći točku u kojoj se još možemo zvati ljudima. Kroz našu povijest prelazi nezacijeljena pukotina i širi se. Gledamo i pravimo se da ne vidimo. Jedni nas uvjeravaju da se Holokaust zapravo i nije […..
1 d
0
5565774
Koliko Isus smije biti čovjek? (1)

Koliko Isus smije biti čovjek? (1)

Pod pretpostavkom da se može govoriti o zasebnom filmskom žanru, filmovi o Isusu, bili oni direktni, indirektni ili transfiguracije Isusove osobe, otvaraju cijeli niz pitanja. Ostavljajući po strani kompleksnu filmsku analizu[i] – filmske teorije i refleksije, ovaj tekst želi problemski dotaknuti nekoliko pitanja koja se odnose na postavljenu temu: odnos religije i umjetnosti, odnos religija [R..
1 d
0
5564526
Tama s kamelijama

Tama s kamelijama

Prava nevolja nije u tome što premijer Plenković ”ne vidi problem po pitanju slobode medija”, već što ne vidi problem po pitanju vida. Što ako ga sutra zgazi tramvaj jer će prelaziti preko pruge tvrdeći da ‘ne vidi problem’ koji juri po šinama? I što ako to bude tramvaj zvan čežnja?     UKOLIKO VAM […..
2 d
0
5564525
Predstavljena knjiga Drage Roksandića

Predstavljena knjiga Drage Roksandića

Knjiga ”Historiografija u tranziciji” prije svega govori o sveukupnosti hrvatsko-srpskih odnosa, rečeno je na predstavljanju knjige povjesničara Drage Roksandića, održanom 20. marta u Zagrebu u prostorijama ”Prosvjete”.     UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČ..
2 d
0
5564515
Žena u crvenom

Žena u crvenom

Ne samo da se i vama – ili ”bilo kome drugome” – ”moglo dogoditi” da pregazite dijete kao ministar s isteklom dozvolom, nego su šanse da vas imenuju hrvatskim ministrom bitno veće nego da automobilom pregazite dijete.       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF […..
2 d
0
5562767
Ovršeni katolici zbog pedofilije svećenika i šutnje biskupa

Ovršeni katolici zbog pedofilije svećenika i šutnje biskupa

Kada vam se dogodi da ne platite pričuvu, jer u stanu koji je ostao iza vaših roditelja nitko ne stanuje, dobijete nakon nekoliko godina vratolomnu sumu na računu koja višestruko nadmašuje iznos pričuve: jer osim obavezne pričuve vaš dug čine i zatezne kamate. Ova slika ovrhe i duga ilustrira naš pogled i osjećaj ogorčenosti u […..
2 d
0
5562766
Crkva i Bleiburg: neka se prione procesu priznavanja krivnje

Crkva i Bleiburg: neka se prione procesu priznavanja krivnje

TKO NE POZNAJE SVOJU POVIJEST, BIT ĆE PRIMORAN PONAVLJATI JE (navodno Helmut Kohl) ”Ostavimo prošlost, okrenimo se sadašnjosti i budućnosti!”, gnjevno su se neki javili na nove zavrzlame oko Bleiburga (kao da im je netko drugi, neki/a ne-Hrvat/ica nametnuo/la neomiljenu temu). Rado bih se složila s njima: energija i duhovna snaga bila bi korisnija za […..
2 d
0
5562765
Haag je osudio Karadžića, ali amnestirao  Miloševića i Srbiju

Haag je osudio Karadžića, ali amnestirao Miloševića i Srbiju

Kada je prije tri godine Radovan Karadžić u prvom stupnju osuđen na 40 godina zatvora, Aleksandar Vučić, tada kao premijer Srbije, sazvao je izvanrednu sjednicu svoje vlade, s presudom Karadžiću kao jedinom točkom dnevnog reda. Vučićeva vlada tada je poručila kako neće dopustiti da se ta sudska odluka upotrijebi protiv srpskog naroda, poručivši da nije […..
2 d
0
5562764
Rijetko gadljiv slučaj ministrice Žalac

Rijetko gadljiv slučaj ministrice Žalac

Prošlo je dva tjedna da je ministrica Gabrijela Žalac autom udarila djevojčicu u Vinkovcima, a mnoge pojedinosti te nemile zgode još nas zbunjuju. Za početak, zašto je ministrica uopće bila u autu? Ako je u subotu ujutro išla u župnu crkvu po dijete na vjeronauku, koliki je put morala prijeći? U našoj zemlji, kao što […..
2 d
0
5558436
Hipokrizija europskih pučana

Hipokrizija europskih pučana

Europska pučka stranka je dugo okolišala, ali je na kraju ipak morala raspravljati o tomu je li Viktor Orban pogazio osnovne vrijednosti europskih demokršćana, koji sebe nazivaju pučanima. Nakon pet godina nakon što je Orban kritizirao liberalnu demokraciju i nasuprot njoj istaknuo svoj program ”iliberalne demokracije” konačno su pučani odlučili raspraviti to Orbanov odbacivanje libera..
3 d
0
5558435
Plenković mora smijeniti Gabrijelu Žalac, i to pod hitno

Plenković mora smijeniti Gabrijelu Žalac, i to pod hitno

Hrvatski političari i njihovi sponzori bolje da ne objašnjavaju čime se sve bave i u kakvoj su vezi kad ih novinari pitaju. Bolje da šute, da uopće ne odgovaraju. Stanoviti Josip Stojanović Jolly, poduzetnik koji se jučer našao u središtu afere zbog skupocjenog automobila nađenog u dvorištu obiteljske kuće ministrice Gabrijele Žalac, do kraja dana […..
3 d
0
5553688
Dr. Bandić

Dr. Bandić

Ovo je prvi put da se akademska zajednica izdigla iznad svojih bedema i primijetila nekog izvan sebe, pohvalio se primajući počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci Igor Mandić, čovjek britkog uma, intelektualac par exellence, autor koji je ispisao milijune riječi, pisac 34 knjige. Nije nimalo fer spominjati Igora Mandića u kontekstu počasnog doktorata koji zagrebačko Sveučilište […..
4 d
0
5553687
Treba moćnike izvesti na čistinu i suočiti sa stvarnošću

Treba moćnike izvesti na čistinu i suočiti sa stvarnošću

Živimo u vremenima sitnih kalkulacija koje rade sitni ljudi nesvjesni svog pravog poziva i zadatka. Oni i ne razumiju da moraju obaviti velike stvari. Mislim na političare, zakon ih zove dužnosnicima, čija je glavna uloga i zadatak da pokažu predanost ciljevima za koje žive. A oni pokazuju samo predanost sebi, zamišljenoj veličini svoje ličnosti, predanost […..
4 d
0