5562777

Sveti Turibije

Današnji zaštitnik je sveti Turibije od Mogroveja (Santo Toribio Alfonso de Mogrovejo), španjolski misionar, apostol Latinske Amerike i nadbiskup Lime. Rodio se 18. studenoga 1538. kao plemićki sin u španjolskom gradu Mayorgi (provincija Valladolid). Studirao je u Valladolidu i Salamanki. Profesor prava na glasovitom sveučilištu u Salamanki, imenovan je 1573. velikim inkvizitorom u Granadi. Kao..
2 h
0
5562776

Molitva – Subota, 23. ožujka

Božja prisutnost Dragi Gospodine, pomozi mi da ti se u potpunosti otvorim jer sada ostavljam po strani sve svoje brige. Ispuni moje misli svojim mirom, svojom ljubavlju. Sloboda Molim za milost da zaboravim na sve svoje brige, da budem otvoren onome što Bog od mene traži, da se prepustim vodstvu Stvoritelja koji me voli. Svjesnost…..
2 h
0
5562551

Tjedan života obilježen u Europskom parlamentu u Bruxellesu

Petir ističe da moramo život i ljudsko dostojanstvo postaviti u središte politike U utorak, 19. ožujka 2019. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana je konferencija pod nazivom „Etika i ljudsko dostojanstvo u politici“ povodom Tjedna života koji se obilježava u Europskom parlamentu u organizaciji Radne skupine Europske pučke stranke za bioetiku i ljudsko dostojanstvo,…..
8 h
0
5562550

Novo književno djelo Miljenka Stojića

Miljenko Stojić, suvremeni hrvatski književnik, novinar i franjevac, s objavljenih dosadašnjih deset zbirki pjesama, dvije zbirke priča, četiri romana i šest slikovnica, te brojnih ogleda i kritika, donosi pred ljubitelje pisane riječi novo književno djelo. »Jednom«, naslov je zbirke pjesama prepoznatljivog pjesničkog jezika stvaratelja Miljenka Stojića koji piše jezikom svakodnevice – jezikom opo..
8 h
0
5562549

Predstavljena nova knjiga pape Franje “Politika i društvo” – Papa bez filtera!

U knjizi razgovora ‘Politika i društvo’ Papa se otvoreno i s puno humora izjašnjava o temama koje su od velike važnosti za svakog čovjeka: ekonomskoj nejednakosti, globalizaciji i kulturnoj raznolikosti, fundamentalizmu, sekularizmu, dijalogu između kršćana i ateista, o tradiciji, modernosti, obitelji, perspektivama mladih, običajima, europskomu identitetu itd. U prostorijama nakladne ..
8 h
0
5562548

Marijana Petir dobila EU Oskara za poljoprivredu i posvetila ga hrvatskim poljoprivrednicima

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) dobitnica je ovogodišnjeg EU Oskara u kategoriji poljoprivreda, ruralni razvoj i ribarstvo. Dodjela ovih prestižnih nagrada koje dodjeljuje The Parliament Magazine održana je u srijedu, 20. ožujka uvečer u briselskom Concert Noble. „S velikom čašću i zahvalnošću primam ovu nagradu koja predstavlja krunu moga petogodišnjeg rada u…..
8 h
0
5562547

(VIDEO) Dr. Josip Jurčević u Bujici: ”Presuda Radovanu Karadžiću je i presuda tzv. Republici Srpskoj – treba je ukinuti!”

Haaški sud je na prvom mjestu politički sud; povečanjem kazne Karadžiću s 40 godina na doživotnu, nastoji se skrenuti pozornost sa Srbije i Beograda, odakle je krenula velikosrpska agresija i odakle je Karadžić dobivao upute za provođenje genocida i politike etničkog čišćenja – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji profesor suvremene povijesti i ekspertni…..
8 h
0
5562546

Nadbiskup Barišić: Dogodine će tijela nadbiskupa Franića i Jurića počivati u novoj bazilici u Solinu

Povodom sedme obljetnice smrti nadbiskupa Ante Jurića i dvanaeste obljetnice smrti nadbiskupa Frane Franića, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je koncelebriranu svetu misu u srijedu 20. ožujka u konkatedrali sv. Petra u Splitu. U uvodnoj riječi nadbiskup je pozdravio župnika konkatedrale don Radojka Vidovića, generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, ravnatelja Centralnog..
8 h
0
5562545

Pismo zastupnice Petir predsjedniku Tajaniju

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu uputila je danas pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju u kojemu traži reakciju Predsjednika na događaj komemoracije NATO bombardiranja na Balkanu 1999. godine, koji bi se trebao održati sljedećega tjedna u Strasbourgu. Pismo zastupnice Petir predsjedniku Tajaniju donosimo u cijelosti. Poštovani Predsjedniče Europskog parlamenta, gospodi..
8 h
0
5562544

Obrana doktorata Silvane Burilović Crnov na poslijediplomskom studiju KBF-a u Splitu

Silvana Burilović Crnov, doktorandica na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Kršćanstvo i suvremena kultura Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, obranila je u srijedu, 20. ožujka 2019., doktorski rad na temu„Smiljana Rendić: katolička novinarka i pratiteljica Drugoga vatikanskog sabora“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Ante Vučkovića i uz sumentorstvo prof. dr. sc. Mladena Parlova, stekavš..
8 h
0
5562543

Članovi Hrvatske udruge Benedikt posjetit će Makarsku i Vepric

U subotu, 23. ožujka desetak članova Hrvatske udruge Benedikt predvođenih predsjednikom Vidom Popovićem posjetit će Makarsku i Vepric. U Makarskoj će između ostaloga obići konkatedralu Sv. Marka evanđelista gdje će ih primiti i upoznati s poviješću zborne crkve župnik mons. Pavao Banić. Uz to će posjetiti i druge znamenitosti u gradu pod Biokovom. U poslijepodnevnim…..
8 h
0
5558449

Blaženi Clemens August von Galen

Današnji slavljenik i zaštitnik je blaženi Clemens August von Galen, njemački biskup i kardinal, glasovit diljem svijeta kao „Lav iz Münstera“. Rođen je kao grofovski sin 16. ožujka 1878. u Dinkladeu (okrug Vechta, Donja Saska). Školovao se u isusovačkoj školi Stella Matutina u austrijskom gradu Feldkirchu (Vorarlberg), studirao u Innsbrucku i Münsteru. Postao je svećenik…..
1 d
0
5558448

Molitva – Petak, 22. ožujka

Božja prisutnost A sada svoje misli uzdižem k tebi Gospodine. Ostavljam po strani sve svoje brige i zanimacije i tražim odmor i okrepu u tvojoj blizini. Sloboda Nema te situacije iz koje ne bih mogao izići još bogatiji ljubavlju i životom. Međutim, moje su želje često fiksirane, zarobljene u iluzijama da će sve biti ispunjene.…..
1 d
0
5553697

Sveta Benedetta Cambiagio Frassinello

Današnja sveta zaštitnica je Benedetta Cambiagio Frassinello, talijanska misionarka, osnivačica kongregacije Sestara benediktinki od Providnosti. Rođena je 2. listopada 1791. u Langascu kod Campomoronea (provincija Genova, Ligurija), kao dijete seljačke obitelji. Od trinaeste godine živjela je u lombardijskom gradu Paviji. S 20 godina doživjela je mistično iskustvo, nakon kojeg se posvetila molitv..
2 d
0
5553696

Molitva – Četvrtak, 21. ožujka

Božja prisutnost Prisutno za mene je ono što utječe na moje nastajanje. Razmišljam o Božjoj prisutnosti, koji je uvijek uz mene u ljubavi, usred mnogih stvari koje također utječu na mene. Zaustavljam se i molim da mu dopustim da utječe na moje nastajanje, na moj život, u ovom trenutku. Sloboda Gospodine, udijeli mi milost slobode…..
2 d
0
5552054
Svjetski dan voda – 22. ožujka

Svjetski dan voda – 22. ožujka

Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom iz 1993. godine odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Tim činom se željelo skrenuti pozornost o važnosti voda i važnosti zaštite vodnih resursa jer u mnogim zemljama svijeta voda nije zdravstveno ispravna pa to dovodi do oboljenja i smrti stanovništva. U Europi je…..
3 d
1
5548969

Sveti Vulfram

Današnji sveti zaštitnik je Vulfram (Wulfram, Vuilfran, Wulfrann, Wolfran, Wulframnus, Vulfran, Vulphran), nadbiskup Sensa. Rodio se oko 640, vjerojatno u gradiću Milly-la-Forêt (departman Essonne, Île-de-France), kao sin Fulberta, viteza na dvoru franačkog kralja Dagoberta I. Odgojen je na dvoru kralja Clovisa II. i služio kao dvoranin kralja Clothara III. Svećenik i redovnik benediktinac, postao..
3 d
0
5548968

Molitva – Srijeda, 20. ožujka

Božja prisutnost Kad sam pozvan u zajedništvo s prijateljem, jedva to dočekam i osjećam se počašćenim. Kad me Bog poziva da provedem vrijeme u njegovoj blizini, on želi da upoznam i osjetim njegovu ljubav. U vjeri i nadi otvaram svoj razum i srce k Bogu, i molim ga da mi pomogne da postanem još svjesniji…..
3 d
0
5548674

Petir sudjelovala u Ženevi na Hodu za pakistanske kršćane

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u subotu, 16. ožujka u Ženevi na Hodu za pakistanske kršćane gdje je održala jedan od ključnih govora pred poznatom skulpturom Slomljene stolice koja se nalazi pred sjedištem Ujedinjenih Naroda. „Dok smo još uvijek zabrinuti za sudbinu Asije Bibi, koja je najsnažniji simbol progona pakistanskih kršćana,…..
3 d
0
5548673

Otac Jozo Milanović: Umjesto okrenutosti prema Bogu, postoji opasnost da svećenik bude okrenut prema sebi

„Svećenik u liturgijskom slavlju: službenik, ne vlasnik; slavitelj, ne stvaratelj“ tema je svećeničke rekolekcije zadarskog prezbiterija održane u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. O toj temi izlagao je o. Jozo Milanović, monah benediktinskog samostana na Ćokovcu. U izlaganju je o. Jozo, temeljem i crkvenih dokumenata, govorio o služenju svećenika u liturgijskom prostoru, liturg..
3 d
0