5067634

Cjeloviti tekst izlaganja prof. dr. sc. Dijane Vican na predavanju “Društvene i odojne vrijednosti”

U nastavku donosimo cjeloviti tekst izlaganja prof. dr. sc. Dijane Vican na predavanju “Društvene i odojne vrijednosti”, održanom u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u Splitu. Poštovane dame i gospodo, kolegice i kolege, draga djeco i učenici, pozdravljam vam sve s posebnim obzirom, a posebno organizatora ove aktivnosti u Tjednu sjećanja na Vukovar…..
9 h
0
5067134

Vjekoslav Krsnik: Potiče li Plenković najveći egzodus Hrvata nakon Titove komunističke Jugoslavije

Pod vladom premijera Andreja Plenkovića koji zbog svoje privrženosti politici Europske komisije ne samo kao briselski trenirani birokrat, moglo bi se čak kazati robot, ali i zbog očiglednog navijanja za političku konstrukciju tzv. Zapadnog Balkana zaslužuje atribut jugoglobalista Hrvatska je suočena s pravom demografskom katastrofom. Ona se može usporediti jedino s demografskim egzodusom u doba..
15 h
0
5067133

Marko Ljubić: Kolone sjećanja ne smiju postati alibi za nečinjenje

Sjećanje na žrtvu bi ljudima moralo biti povod za razmišljanje o smislu žrtve, jer ljudska povijest, ona zajednička i ona osobna, uvijek je svojevrsno suočavanje sa samim sobom. Kolona sjećanja u Vukovaru bi tako morala biti barem jednom godišnje poziv Hrvatima i svim hrvatskim državljanima, na preispitivanja smisla žrtve Vukovara, ali i povijesne žrtve hrvatskog…..
15 h
0
5067132
(FOTO) Potresna svjedočanstva u dokumentarnom filmu “Magistrala ratnog zločina” premijerno prikazana u Splitu

(FOTO) Potresna svjedočanstva u dokumentarnom filmu “Magistrala ratnog zločina” premijerno prikazana u Splitu

Potresna svjedočanstva preživjelih zatočenika srpskih koncentracijskih logora u dokumentarnom  filmu Magistrala ratnog zločina premijerno prikazana u Splitu u Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju Splitski učenici u poeziji i prozi  iskazuju ljubav i zahvalnost  svojoj Domovini „Zbog tebe ponosno se danas Hrvatima možemo zvati. Bez straha, ponosno koračati ulicama svojim….. Stoji grad, vječa..
15 h
0
5067131
DA SE NE ZABORAVI Zločin na Ovčari u studenom 1991. godine

DA SE NE ZABORAVI Zločin na Ovčari u studenom 1991. godine

Nakon sloma herojske obrane Vukovara pokrenuta je humanitarna inicijativa za spašavanje ranjenika i civila iz vukovarske bolnice. Dana 18. studenoga je postignut sporazum kojim se željelo zaštititi ranjenike, civile i branitelje koji su položili oružje. Sukladno članku 15. Četvrte ženevske konvencije, prema kojem bolnicu u središtu ratnih zbivanja preuzima osoblje Međunarodnog Crvenog križa i vodi..
15 h
0
5063687

Molitva – Ponedjeljak, 19. studenog

Božja prisutnost Dok sjedim ovdje, otkucaji moga srca, ritam disanja, pokreti uma, sve su to znakovi da me Bog neprestano stvara. Zaustavljam se na tren, i postajem svjestan te Božje prisutnosti u meni. Sloboda Bog mi je dao dar slobode. Čak i ako sam fizički zarobljen, moja duša je slobodna. Pomozi mi da slobodu od…..
1 d
1
5063205

Predstavljanje knjige “Lovci na tenkove” i večer domoljubne poezije

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 19. studenog, ponedjeljak, s početkom u 19 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu održat će se predstavljanje knjige ratnih priča i novela “Lovci na tenkove” autora Igora Petrića. Uz autora knjigu će predstaviti Mladen Vuković, Silvana Dragun i Jadranka Huljev. Ulomke iz knjige čitat će Trpimir…..
1 d
1
5063204

Sveta Matilda von Hackeborn

Današnja sveta zaštitnica Matilda (Mechthild) von Hackeborn-Wippra, saska benediktinska redovnica, rodila se 1240. ili 1241. u dvorcu Helfta nedaleko Eislebena u Saskoj kao kći pobožne i moćne thürinške plemićke obitelji. Jednog dana posjetila je s majkom samostan Rodersdorf u biskupiji Halberstadt, u kojem je redovnica bila njezina starija sestra Gertruda. Premda joj je bilo tek…..
1 d
0
5062687
(FOTO) U Cisti Velikoj prikazan film “Ovčara – neispričana priča”

(FOTO) U Cisti Velikoj prikazan film “Ovčara – neispričana priča”

U sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju u subotu, 17. studenog u prepunoj dvorani Osnovne škole “Ivana Gorana Kovača” u Cisti Velikoj prikazan je film “Ovčara – neispričana priča” Vladimira Andrića i Nikole Kajkića. Domaćin organizacije ovog događaja bio je KUŠU Cista Velika, u ime koje se obratio predsjednik Ivica Vučemil. U ime…..
2 d
0
5060406

Molitva – Nedjelja, 18. studenog

Božja prisutnost Podsjećam se da me, dok sjedim ovdje i sada, Bog blagonaklono i s ljubavlju promatra dajući mi da postojim. Na trenutak ću se zaustaviti i o ovome razmisliti. Sloboda Kada se osjećam zarobljenim i kada me sve pritišće, pa čak i onda kada sunčeve zrake ne dopiru u prostoriju gdje se nalazim, i…..
2 d
0
5060405

Nije dovoljno samo čekati dan kad će Sin Čovječji doći

33. nedjelja kroz godinu (B), 2018. Naše kršćansko poslanje je biti Isusovi anđeli i u njegovo ime skupljati njegove izabranike. Ovo pred nas stavlja dvostruki zahtjev: da budemo anđeli svoje progonjene braće i sestara diljem svijeta i da budemo anđeli koji će strpljivo i s ljubavlju obnavljati i ozdravljati Crkvu iznutra. Isusov slikovit i apokaliptički…..
2 d
0
5060119
DA SE NE ZABORAVI Pokolj u Škabrnji i Nadinu 1991. godine

DA SE NE ZABORAVI Pokolj u Škabrnji i Nadinu 1991. godine

Pokolj u Škabrnji su izveli pobunjeni Srbi uz pomoć JNA, 18. studenog 1991. godine. Tog dana su ubijene 43 osobe a ukupno su u Škabrnji tijekom Domovinskog rata ubijene 84 osobe hrvatske nacionalnosti, 26 branitelja i 58 civila. Pokolj u Nadinu su izvršili pobunjeni Srbi uz pomoć JNA 19. studenog 1991. godine. Ubijeno je 14…..
2 d
1
5060118

Sveta Rose Philippine Duchesne

Danas slavimo obljetnicu posvete bazilika apostolskih prvaka, svetog Petra i svetog Pavla. Kako ova naša rubrika ipak nosi naslov „Svetac dana“ a ne „Crkva dana“, kao današnju svetu zaštitnicu odabrali smo kod nas manje poznatu francusku redovnicu Ružu Filipinu Duchesne. Rodila se 29. kolovoza 1769. u Grenobleu, u podnožju francuskih Alpi, kao kći imućnih roditelja.…..
2 d
0
5059583

Split: Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu i spomen čin “I u mom gradu Vukovar svijetli”

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u nedjelju, 18. studenog 80-ak članova i prijatelja Hrvatske udruge Benedikt sudjelovat će u Koloni sjećanja i na svetoj misi povodom stradanja u Škabrnji 1991. godine. Istoga dana s početkom u 17.30 sati u kapeli samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu u Splitu služit će se sveta…..
3 d
1
5058491

Sad je vrijeme da se opet prisjetimo i srpskih logora smrti

Kad ćemo se, u nedjelju, 18. studenoga, prisjetiti srpskih i inih zločina u Vukovaru, odnosno groznih slika kad nevine žene, djecu i starce, tek s vrećicama u rukama, u nepreglednoj koloni odvode iz grada, opet se moramo zapitati: Sjećate li se srpskih logora u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata? A sjećate li se da je…..
3 d
0
5058489

Kako to da se u Hrvatskoj ne spominju, a kamoli gone visoko rangirani ratni zločinci?

Učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i studentima,  pa i svima drugima, poput političarima,  trebalo  bi postaviti pitanje kao u kvizu: “Tko pogodi”, ili, bolje rečeno, tko zna, “dobit će milijun eura!”, a sve u sklopu povijesti hrvatskog obrambenog  Domovinskoga rata. Naime, poglavito na HRT-u često se prikazuju takve i slične emisije, ali u njima…..
3 d
0
5058486

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu

Klub veterana 148. br. HV Zagreb-Trnje, organizira, u suradnji sa 48 udruga iz Domovinskog oslobodilačkog rata,  Dane sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu, pod sloganom: “I reći ću vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR” I ove godine ćemo, 17.11. – SUBOTA u 18.00 sati, duž ulice grada Vukovara u Zagrebu od njezinog početka kod Trešnjevačke tržnice do…..
3 d
0
5058483
DA SE NE ZABORAVI 17. studenoga – polaganje ruža i paljenje svijeća na grobovima poginulih i ubijenih branitelja Vukovara 1991. godine

DA SE NE ZABORAVI 17. studenoga – polaganje ruža i paljenje svijeća na grobovima poginulih i ubijenih branitelja Vukovara 1991. godine

Svake godine 17. studenog Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja organiziraju polaganje ruža i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Udruga Hrvatska majka, u Vinkovcima je prva osnovana, osnovana je 12. listopada 1992. godine, udru..
3 d
0
5058481
(FOTO) Održana tribina “Vukovar – simbol hrvatske pobjede u sjeni lažne stvarnosti”

(FOTO) Održana tribina “Vukovar – simbol hrvatske pobjede u sjeni lažne stvarnosti”

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, a u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, održana je tribina: “Vukovar – simbol hrvatske pobjede u sjeni lažne stvarnosti” i prikazana emisija “Slika Hrvatske – Vukovar 2012.” Urednica i autorica emisije je Karolina Vidović Krišto, a snimatelj je Petar Barić (bio je i ratni snimatelj). Na tribini su sudjelovali: gospođa…..
3 d
0
5057196

Molitva – Subota, 17. studenog

Božja prisutnost “Stojim na vratima i kucam”, kaže Gospodin. Koje li divne povlastice da Stvoritelj i Gospodar svih stvorenja želi doći k meni! Svim srcem prihvaćam njegov dolazak. Sloboda Gospodine, dao si mi život i dar slobode. Ja postojim u ovome svijetu zahvaljujući tvojoj ljubavi. Pomozi mi da uvijek znam cijeniti taj dar života te…..
3 d
0