9160891

Zločin Armije BiH u Gustom Grabu, 26. siječnja 1993. godine

Pripadnici tzv. Armije BiH (bošnjačko-muslimanska armija) napali su 26. siječnja 1993. godine Gusti Grab – malo i nebranjeno hrvatsko selo u općini Busovača i u tom zločinačkom pohodu masakrirali pet osoba starih između 70 i 80 godina. Selo je potom opljačkano, razoreno i zapaljeno. Dana 26. siječnja 1993. ubijeni su: Anica Batista (64 g.), Mijo…..
9 h
0
9160890

Molitva – Ponedjeljak, 25. siječnja

Božja prisutnost Prisutno za mene je ono što utječe na moje nastajanje. Razmišljam o Božjoj prisutnosti, koji je uvijek uz mene u ljubavi, usred mnogih stvari koje također utječu na mene. Zaustavljam se i molim da mu dopustim da utječe na moje nastajanje, na moj život, u ovom trenutku. Sloboda Gospodine, dao si mi život…..
9 h
0
9160442

Obraćenje svetog Pavla

Danas slavimo važan događaj u povijesti Crkve Kristove, obraćenje svetog Pavla apostola. Pavao se rodio u Tarzu u Ciliciji između 5. i 10. godine. Potječe iz maloazijske židovske obitelji s pravom rimskog građanina pa je uz hebrejsko ime Šaul imao i rimsko Paulus. Helenističko obrazovanje i rabinsko zvanje stekao je u Jeruzalemu, a prema tradiciji…..
15 h
1
9155762

Molitva – Nedjelja, 24. siječnja

Božja prisutnost Gospodine, pomozi mi da se potpuno uživim u tvoju prisutnost. Zaogrni me svojom ljubavlju. Neka moje srce postane jedno s tvojim. Sloboda Malo je ljudi koji shvaćaju što bi sve Bog mogao učiniti s njima kada bi se predali u njegove ruke i dopustili da ih oblikuje njegova milost. (sv. Ignacije) Molim za…..
1 d
0
9155761
Hrvatski sveci

Hrvatski sveci

Slika 1. Svetište u Šibeniku (MJ) Marko Križevčanin Sveti Marko Križevčanin (1589. – 1619.), svećenik, košički mučenik, profesor teologije, kanonik i misionar. Beatificiran 15. siječnja 1905. Punim imenom zvao se Marko Stjepan Krizin. Studirao je najprije u isusovačkom kolegiju u Grazu, zatim u rimskom kolegiju Germanicum et Hungaricum. Bio je svećenik u svojoj župi u…..
1 d
0
9155543

DON MARINKO MLAKIĆ: Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje!

(3. nkg-b) U misnom evanđelju ove nedjelje čitamo kako Isus započinje naviještati blizinu kraljevstva Božjeg, poziva na obraćenje i vjeru u evanđelje te okuplja prve učenike. Prizori koje sveti pisac Marko kratkim i snažnim potezima oslikava trebamo čitati kao kateheze za osobno oblikovanje vjere i rast u njoj. Isus započinje svoje javno djelovanje kada je…..
2 d
0
9155542

Sveti Franjo Saleški

Današnji sveti zaštitnik je veliki Franjo Saleški (Saint François de Sales), ženevski biskup i crkveni naučitelj. Rodio se 21. kolovoza 1567. u plemićkom dvorcu svojih roditelja Château de Thorens kraj Annecyja (Savoja, jugoistočna Francuska), kao najstariji od šestoro djece. Roditelji su željeli da postane pravnik, studirao je od 1578. u Parizu, a od 1588. u…..
2 d
1
9150542

Molitva – Subota, 23. siječnja

Božja prisutnost Dok sjedim ovdje, otkucaji moga srca, ritam disanja, pokreti uma, sve su to znakovi da me Bog neprestano stvara. Zaustavljam se na tren, i postajem svjestan te Božje prisutnosti u meni. Sloboda “Slobodan sam.” Kada gledam te napisane riječi, čini mi se kako u meni stvaraju osjećaj divljenja. Da, čudesan osjećaj slobode. Hvala…..
2 d
0
9150541

Zločini Armije BiH u općini Maglaj (1994. – 1995. godine)

Foto: wikiwand Obranu od srbijanske agresije u Maglaju postavio je i predvodio HVO. Muslimani koji su organizirali teritorijalnu obranu bile su uz HVO i pod zapovjedništvom HVO-a. Ratno predsjedništvo grada Maglaja činili su 2 Bošnjaka-muslimana i jedan Hrvat. Obrana općine Maglaj bila je povjerena HVO-u općine Žepče. Napad na HVO je uslijedio nekoliko dana nakon…..
2 d
0
9150540
Mainstream mediji šire govor mržnje

Mainstream mediji šire govor mržnje

Slika 1. Spomen obilježje kod Zelenoga hrasta (MJ) Na obilježavanju 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93. drug predsjednik je opet pokazao aroganciju i mržnju prema onima koji su branili Hrvatsku. Priopćenje (saopštenje?) iz Ureda predsjednika: “Predsjednik Republike Zoran Milanović došao je u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. i nakon što je op..
2 d
0
9150292

Sveti Vinko Pallotti

Nakon jučerašnjeg svetog zaštitnika Vinka, đakona i mučenika, danas s radošću predstavljamo njegovog imenjaka, svetog Vinka (Vincenza) Pallottija, osnivača Družbe katoličkog apostolata. Rodio se kao plemićki sin u Rimu 21. travnja 1795, a za svećenika je zaređen 1818. Njegov život odvijao se u teškim vremenima. Napoleonova vojska osvojila je Rim, papu Pija VI. odveli su…..
3 d
0
9148894
„HOS nije u službenom protokolu“!?

„HOS nije u službenom protokolu“!?

Slika 1. Znak HOS-a (Wikipedia) U najavi obilježavanja 25-te godišnjice VRO “Oluja”piše: „HOS nije u službenom protokolu“.!? Zašto? Kako nije? Kome smeta HOS 2020.? HOS smeta neprijateljima hrvatske države i hrvatskoga naroda (komunistima, četnicima, antifama, levičarima, smušenjacima i dezerterima). Dezerteri ne znaju da su pripadnici HOS-a legalni hrvatski branitelji, da je njihov grb legalan i&..
3 d
0
Sponzorirani sadržaj
9143395
Operacija „Gusar“ (Maslenica), 22. – 27. siječnja 1993.

Operacija „Gusar“ (Maslenica), 22. – 27. siječnja 1993.

Slika 1. Spomen obilježje kod Zelenog Hrasta (MJ) Akcija „Gusar“ (poznatija kao akcija Maslenica) pokrenuta je zbog: prometne blokade između južne i sjeverne Hrvatske (nepodnošljive izoliranosti južne Hrvatske), neučinkovitosti UNPROFOR-a (negdje i otvorene protuhrvatske djelatnosti) te stanja u takozvanim „ružičastim zonama“ (nemogućnost uspostave hrvatske vlasti). Svi pregovori i sporazumi s pob..
3 d
0
Sponzorirani sadržaj
9143182

Sveti Vinko đakon i mučenik

Današnji slavljenik je sveti Vinko (San Vicente de Zaragoza), đakon i mučenik, omiljeni svetac u hrvatskim krajevima. Rođen je u III. stoljeću u aragonskom gradu Huesca (sjeveroistočna Španjolska). Živio je u Zaragozi, glavnom gradu Aragonije, kao đakon i učenik svetog Valerija, biskupa. Zbog Valerijeve govorne mane, mucavosti, Vinko je propovijedao Radosnu vijest po cijeloj biskupiji.…..
4 d
1
Sponzorirani sadržaj
9141591
Održana je sveta misa povodom obljetnice smrti fra Josipa Marcelića

Održana je sveta misa povodom obljetnice smrti fra Josipa Marcelića

20. siječnja 2018 godine u 89.oj godini života, 71.godini redovništva i 65.oj godini svećeničke službe, napustio nas je Fra josip Marcelić. Bio je veliki duhovnik i karizmatičar te jedan od inicijatora osnivanja Hrvatske Udruge Benedikt koji je predložio ime udruge po svetom Benediktu, zaštitniku Europe. Hrvatske Udruga Benedikt svake godine na godišnjicu njegove smrti prisjeća…..
4 d
0
Sponzorirani sadržaj
9138425

Srpski zločin u Polju i Lađevačkom Selištu

Spomenik u Slunju (MJ) Dva mjeseca nakon okupacije Slunja četnici su u okolici Slunja (Polje i Lađevačko Selište) učinili više zločina. U siječnju 1992. tijekom trajanja primirja Srbi su počinili nove zločine. Od 16. do 21. siječnja 1992. godine ubili su 11 Hrvata, a njihove kuće zapalili. Ubili su: Anku Rupa (rođena 1925.) iz Čamerovca,…..
4 d
0
Sponzorirani sadržaj
9135780

Molitva – Četvrtak, 21. siječnja

Božja prisutnost Isus čeka da uđe u moje srce, u tišini i nevidljiv. On dolazi s neizmjernom ljubavi i moći. Neka me obuzme radost što sam u njegovoj blizini. Sloboda Gospodine, stvorio si me za život u slobodi. Neka me Duh Sveti vodi da te slobodno nasljedujem. Usadi u moje srce želju da te svaki…..
4 d
0
9135568

NATJEČAJ DOMOLJUBNE POEZIJE: „POSAVINO, VOLIM TE KAO MAJKU“

Posavski književni krug koji djeluje u okviru Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu, a u povodu godišnjice početka egzodusa hrvatskoga naroda sa njihovih ognjišta u Bosanskoj Posavini objavljuje   NATJEČAJ DOMOLJUBNE POEZIJE „POSAVINO, VOLIM TE KAO MAJKU“   Na Natječaj se mogu prijaviti pjesnici s jednom pjesmom domoljubnog sadržaja. Forma i duljina teksta pjesme nisu ogranič..
5 d
0
9135566

Sveta Agneza

Danas slavimo svetu Agnezu (Janju ili Ines), rimsku mučenicu. Djevojčica iz Rima, rođena oko 291, bila je kći ugledne patricijske obitelji, odrasla u sjaju i raskoši. Već s dvanaest ili trinaest godina stavila je svoj život u službu kršćanstva. U vrijeme progona cara Dioklecijana odbila se udati za sina rimskog perfekta Sempronija, a kad se…..
5 d
0
9128389
Začetnici hrvatske arheologije

Začetnici hrvatske arheologije

Slika 1. Bista fra Luje Maruna (MJ) Šime Ljubić Šime Ljubić (1822. – 1896.), župnik, teolog, hrvatski arheolog, povjesničar, političar i biograf Za vrijeme studija, odlukom C. kr. odbora za istraživanje i očuvanje starih spomenika u Austriji, bio je upućen u Trst kao pomoćnik P. Kandleru pri istraživanju rimskih naseobina u Dalmaciji. Za boravka u…..
5 d
0