12358729
Ma što govorili, krave ipak nisu ljubičaste

Ma što govorili, krave ipak nisu ljubičaste

Kakav je to argument da je Mostovu inicijativu za raspisivanje referenduma o promjeni Ustava potpisalo puno ljudi, pa su zato u pravu? U Mostu su ogorčeni, pa Božo Petrov čak kaže: „Da je 400 tisuća ljudi procijenilo da odsad smatra da su krave ljubičaste, one su ljubičaste. U skladu s Ustavom.“ Nevjerojatno je čemu se sve domisle naši političari, ali krave ipak ne bi bile ljubičaste čak i da to p..
4 d
0
12343287
O spuštenim zastavama

O spuštenim zastavama

Zastave su roman o tome kako se postaje komunist, reklo bi se „roman s komunističkom hipotezom“, posve jednoznačan u tom smislu, jer tamo je Lenjin logično rješenje i za naše prilike. Otkud toliko Zastava i čitateljskog žara u činjenici da je stvar zdravog razuma to da se u tom vremenu postane i bude komunist? I otkud tolika, neshvatljiva, želja za tim romanom, jer to nije roman o hrvatskom licita..
6 d
0
12343286

Više od 4400 migranata poginulo na putu do Španjolske

Više od 4400 migranata poginulo je prošle godine u pokušaju da morem stignu u Španjolsku, objavila je u ponedjeljak španjolska nevladina organizacija Caminando Fronteras..
6 d
0
12343285
Doba omikrona: Kada će Plenković smijeniti Beroša i Božinovića?

Doba omikrona: Kada će Plenković smijeniti Beroša i Božinovića?

Bilo je u Hrvatskoj, kao što ih ima i drugdje, i prije antivaksera, teoretičara urota, fanatičnih pristaša Davide Ickea i sličnih izvještača s one strane ruba pameti, ali su malo gdje dobili toliko pogonskog goriva koliko im je donirala ekipa kojom upravlja šef policije Davor Božinović. Nema, jednostavno nema tog principa i tog pravila koje oni nisu najavili i od kojeg nisu odustali u roku „tri-če..
6 d
0
Sponzorirani sadržaj
12343284
Jačanje lokalnih medija u regiji

Jačanje lokalnih medija u regiji

Lokalni mediji za bolje društvo je projekt koji će zajednički provoditi četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu suradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija..
6 d
0
Sponzorirani sadržaj
12343283
E moj Tuđmane!

E moj Tuđmane!

Očito se vlast, suočena s demografskom katastrofom povijesnih razmjera, izgubila: predsjednik se pravi da se ništa ne događa, Plenković optužuje crnohumornim vokabularom. To može biti komično, ali nije duhovito. Štoviše, zabrinjavajuće j..
6 d
0
Sponzorirani sadržaj
12343282
Sloboda govora (mržnje)

Sloboda govora (mržnje)

Nisam nikoga diskriminirao kako tvrde u optužnom prijedlogu. Kako bih mogao diskriminirati ikoga zbog političkog uvjerenja koje kao službenu državnu doxu dijeli s pravovjernom većinom. Ono što se može reći je da sam uznemirio (izgleda eto da jesam), odnosno uvrijedio nekoga ili neke, povrijedivši nečiju potrebu da jedan društveni tabu ostaje netaknut, što se onda još prevodi i kao "povreda osjećaj..
6 d
0
Sponzorirani sadržaj
12343281
„Milijarda ustaje protiv nasilja“ u nedjelju u Zagrebu

„Milijarda ustaje protiv nasilja“ u nedjelju u Zagrebu

U nedjelju, 13. veljače u 12.15 sati, na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, u sklopu svjetske kampanje održat će se tradicionalno deseto okupljanje pod nazivom „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“..
6 d
0
Sponzorirani sadržaj
12343280

Aktivistice i Antifašistička liga osudili ruski napad na Ukrajinu

“Napad Rusije na Ukrajinu predstavlja eklatantni čin vojne agresije koja će kao kratkoročnu posljedicu imati veliki broj ljudskih žrtava i već je po tome zločin, stoji u izjavi Antifašističke lige RH povodom agresije Ruske federacije na Ukrajinu koju potpisuje predsjednik Lige, mirovni aktivist, Zoran Pusić. Prema njegovim riječima, dugotrajne posljedice napada u ovom je času teško sagledati. „Jas..
6 d
0
12343279
Antiratni profiter(i)

Antiratni profiter(i)

Andrej Plenković svojom voljom nije postao antiratni profiter, što ne znači da ne profitira od povijesnog trenutka: huk topova zaglušio je još jednu aferu iz tvornice skandala koja radi u tri smjene i još povećava proizvodnju. Istina, afera je takva da je i petarda bila dovoljna. No, one ranije... Eh one ranije. Bile i prošle. I ova će, ne treba brinuti. Posebice za HDZ: u poeziji je samo mijena s..
6 d
0
12343278
Predstavljanje knjige "Razaranje Bosne"

Predstavljanje knjige "Razaranje Bosne"

U ponedjeljak će Antifašistička liga Republike Hrvatske organizira u ponedjeljak, 28. veljače, u 19 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, predstavljanje knjige Jusufa Trbića "Razaranje Bosne" (Bošnjačka zajednica kulture Bijeljina, 2022.)..
6 d
0
12343277
Stomak pod muda

Stomak pod muda

Kao okupirana, Slobodna u koju se vratio Jurica Pavičić postala je bully, nasilnik u školskom dvorištu. Da liberalni intelektualac Pavićič nije okrenuo glavu pred tim nasilnikom, moguće je reći čisto utoliko što se sam postavio kao član nasilničke formacije. Muda mu – da izvinete na patrijarhalnom idiomu – nisu pritom trebala, jer za difuzni cinizam svrstavanja u vojničku vrstu koja u ime hegemoni..
6 d
0
12343276

Žene s invaliditetom na udaru višestruke diskriminacije

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom obilježili su Međunarodni dan žena okruglim stolom "Održivost spolova danas za održivo sutra", na kojem su upozorili da žene s invaliditetom često doživljavaju višestruku diskriminaciju..
6 d
0
12343275

Besplatni tečaj hrvatskog za Ukrajinke i Ukrajince

Besplatni tečaj hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine, koji su novi dom privremeno pronašli na Bujštini, počeo je ovaj tjedan u Pučkom otvorenom učilištu "Ante Babić"..
6 d
0
12343274

Za zaštitu dječjih prava gotovo 216 milijuna kuna, ali do 2026. godine

Za daljnje unapređenje zaštite dječjih prava, odnosno za provedbu Nacionalnog plana za prava djece, država će do 2026. izdvojiti gotovo 216 milijuna kuna, predviđeno je tim dokumentom koji je donijela Vlada..
6 d
0
12321886
Okupacija javnog zdravstva: Imaju li zubari savjest?

Okupacija javnog zdravstva: Imaju li zubari savjest?

Hrvatski zakoni o abortusu nisu ni blizu savršenih, čak ni suvremenih, no i takvi kakvi jesu razumniji su od liječnika i liječnica koji su odlučili zaraditi mirovinu ginekologijom u mjeri koja više odgovara njihovu svjetonazoru nego Hipokratovoj zakletvi, pretvarajući javne bolnice u sanitetska odjeljenja Kaptol..
14.05.2022 00:04:13
0
12280233
Zagreb nikad nije bio pokoren

Zagreb nikad nije bio pokoren

U počast partizanskim postrojbama koje su 8. svibnja 1945. oslobodile Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreb i Savez anitfašističkih boraca i antifašista na savskom su nasipu u subotu organizirali manifestaciju Trnjanski kresovi kojoj je nazočio i gradonačelnik Tomislav Tomašević..
08.05.2022 11:50:13
0