6178407
Vojna vježba VUK 19

Vojna vježba VUK 19

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju provedena je od 9. do 11. srpnja vježba Vuk 19, u sklopu koje se provjeravala i ocjenjivala uvježbanost 1. motorizirane satnije bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.   Objava Vojna vježba VUK 19 je objavljena na Hrvatski vojnik..
11 h
0
6158810
PZO sustavi velikog dometa

PZO sustavi velikog dometa

Od suvremenih PZO sustava velikog dometa očekuje se da imaju dobru taktičku i stratešku pokretljivost i mogućnost uništavanja širokog spektra ciljeva. Taktička pokretljivost znači da svi podsustavi moraju biti na terenskim vozilima, a strateška da moraju biti dovoljno lagani kako bi se mogli prevoziti i […] Objava PZO sustavi velikog dometa je objavljena na Hrvatski vojnik..
6 d
1
Sponzorirani sadržaj
6157373
Kadeti na tečaju svladavanja vodenih zapreka na Lošinju

Kadeti na tečaju svladavanja vodenih zapreka na Lošinju

Učili su osnove tehnika plivanja i ronjenja, a obuka je obuhvatila i plivanje u odori s puškom, spašavanje utopljenika i pružanje prve pomoći, plivanje, veslanje u gumenom neoprenskom čamcu, skokovi s povišenja na noge i glavu Objava Kadeti na tečaju svladavanja vodenih zapreka na Lošinju je objavljena na Hrvatski vojnik..
6 d
0
6157372
Satelitska komunikacija laserom

Satelitska komunikacija laserom

Sateliti međusobno umreženi pomoću lasera mogli bi donijeti novu kvalitetu vojnim kuminikacijskim sustavima i osigurati veliku propusnost i brzinu dostave podataka na globalnoj razini Ambiciozan razvojni program TSAT (transformacijski satelitski komunikacijski sustav) američkog ratnog zrakoplovstva nudi fantastičnu viziju budućnosti: vojni zapovjednici diljem zemaljske kugle gotovo […] Objav..
6 d
0
6157371
Prodajni uspjesi ruskih tenkova

Prodajni uspjesi ruskih tenkova

Zastoj u razvoju tenkova koji je nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza najveća je prepreka većim izvoznim uspjesima njihovih ruskih proizvođača Unatoč tome što je nestanak Varšavskog ugovora a potom i raspad Sovjetskog Saveza ozbiljno uzdrmao tamošnju vojnu industriju, ruske su tvrtke uspjele, uz dosta truda, […] Objava Prodajni uspjesi ruskih tenkova je objavljena na Hrvatski vojnik..
6 d
0
6157370
Potraga za Humveejevim nasljednikom

Potraga za Humveejevim nasljednikom

Iako njegov proizvođač tvrdi da u Humveeju još ima dovoljno snage, sve veći broj korisnika užurbano traži njegovu zamjenu Dati kratku a istodobno sveobuhvatnu definiciju višenamjenskog terenskog vozila čini se nemogućom zadaćom. Još je teže napraviti takvo vozilo. Kad je sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća […] Objava Potraga za Humveejevim nasljednikom je objavljena na Hrvatski voj..
6 d
0
6157369
Eurofighter Typhoon II spreman za operativnu uporabu

Eurofighter Typhoon II spreman za operativnu uporabu

Razvijen kao čisti lovac, Typhoon II trenutačno prolazi kroz transformaciju koja će, po sadašnjim planovima, oko 2012., završiti stvaranjem suvremenog svenamjenskog aviona Pošto su njemačko, talijansko, španjolsko i britansko ratno zrakoplovstvo napokon dobili svoje Eurofighter Typhoone II, nakon jednog od najdužih razvojnih projekata lovačkog aviona […] Objava Eurofighter Typhoon II spreman..
6 d
0
6157368
Suvremene fregate (II. dio)

Suvremene fregate (II. dio)

Kontinuirani rast cijena gradnje suvremenih fregata natjerao je ratne mornarice da potraže alternativna rješenja. Neki su krenuli u smjeru gradnje više klasa, dok drugi razmatraju mogućnost gradnje brodova koji će se moći prilagođavati zadaćama Iako smo u prijašnjem tekstu naveli primjere fregata koje su projektirane […] Objava Suvremene fregate (II. dio) je objavljena na Hrvatski vojnik..
6 d
0
Sponzorirani sadržaj
6157367
Konstruktorski napori Simona Lakea (II. dio)

Konstruktorski napori Simona Lakea (II. dio)

Isporuka podmornice Protector nije bio prvi susret Rusa s podmornicama. Njihova prva iskustva datiraju još od vremena Willhelma Bauera, a velik doprinos ruskoj podmorničarskoj povijesti dali su i domaći konstruktori. Još od 1865. godine ruska mornarica koristila se prvim podmornicama koje je konstruirao inženjer Aleksandrovski. […] Objava Konstruktorski napori Simona Lakea (II. dio) je objav..
6 d
0
6157366
Grom – specijalna postrojba poljskih oružanih snaga

Grom – specijalna postrojba poljskih oružanih snaga

Grom – zvučno ime iza kojeg se krije najelitnija specijalna postrojba poljskih oružanih snaga – namijenjena je za širok spektar posebnih zadaća, provođenje antiterorističkih operacija i subverzivna djelovanja duboko iza protivničkih linija. Republika Poljska, odnosno njezine OS imaju dugu tradiciju uporabe specijalnih snaga koja seže […] Objava Grom – specijalna postrojba p..
6 d
0
6157365
Oklopno vozilo na kotačima Boxer

Oklopno vozilo na kotačima Boxer

Njemačka i nizozemska vojska nestrpljivo čekaju svoje prve Boxere u različitim inačicama kako bi mogli započeti s njihovim uvođenjem u operativnu uporabu Zeleno svjetlo za početak serijske proizvodnje borbenog vozila na kotačima Boxer (8×8) Multi-Role Armoured Vehicle (MRAV) dano je potkraj prošle godine. Prvi su […] Objava Oklopno vozilo na kotačima Boxer je objavljena na Hrvatski vojn..
6 d
0
Sponzorirani sadržaj
6157364
Bespilotne letjelice u urbanom okruženju

Bespilotne letjelice u urbanom okruženju

Nakon razvoja velikih izvidničkih bespilotnih letjelica sposobnih letjeti na velikim visinama desetke sati, novi je trend razvoj što manjih letjelica pogodnih za kontrolu urbanih područja Razvoj bespilotnih letjelica u stopu prati potrebe korisnika. Sve veći broj mirovnih operacija i vojna djelovanja kao što su u […] Objava Bespilotne letjelice u urbanom okruženju je objavljena na Hrvatski v..
6 d
0
6154726

Kako definirati terorizam

Posljedice terorističkih akcija koje izvode pojedinci ili pojedine organizacije povod su osim za akte državnog terorizma i za jačanje i produbljivanje političkih, vjerskih, vojnih i drugih podjela u međunarodnoj zajednici Međunarodni terorizam je jedan od krupnih suvremenih problema jer ugrožava odnose u svijetu (međunarodnoj zajednici), […] Objava Kako definirati terorizam je objavljena na ..
12.08.2019 20:18:21
0
6153179
Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj

Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj

Početkom srpnja svoja je vrata na lokaciji, koja je 1991. bila prva crta obrane, službeno otvorio Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj Objava Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj je objavljena na Hrvatski vojnik..
12.08.2019 14:13:12
0
6153174
Hrvatski mornari na 22. Maratonu lađa

Hrvatski mornari na 22. Maratonu lađa

Ekipa satnije Mornaričko desantnog pješaštva Flotile HRM-a sudjelovala je prvi puta na 22. Maratonu lađa osvojivši 7. mjesto među dvadeset i osam ekipa Objava Hrvatski mornari na 22. Maratonu lađa je objavljena na Hrvatski vojnik..
12.08.2019 14:13:12
1
6153169
Asimetrične opasnosti novog vremena (II. dio)

Asimetrične opasnosti novog vremena (II. dio)

Uspješna borba protiv asimetričnih opasnosti traži dosad neviđenu kombinaciju tehnologija koje moraju djelovati kao cjelina, ali i nov način projektiranja već postojećih oružja “Zasigurno, borba s improviziranim eksplozivnim napravama (improvised explosive devices – IED) dosad je bila najteža bitka”, riječi su generala Johna Abizaida, zapovjednika […] Objava Asimetrične opa..
12.08.2019 14:13:12
0
Sponzorirani sadržaj
6153162
Brzina je važna (II. dio)

Brzina je važna (II. dio)

Sve veći broj oružanih snaga i državnih sigurnosnih agencija rabi presretačka plovila velike brzine (High Speed Interceptor Craft – HSIC) kao jedino djelotvorno sredstvo u borbi protiv krijumčara i terorista također opremljenih plovilima vrlo velike brzine. Tipična uporaba brzih patrolnih brodova obuhvaća zadaće nadzora granice […] Objava Brzina je važna (II. dio) je objavljena na Hrva..
12.08.2019 14:13:12
0
Sponzorirani sadržaj
6153157
Snažna potpora miru

Snažna potpora miru

NATO je raspoređivao svoje snage na terenu, na kriznim područjima, dajući aktivnim pristupom potporu širim interesima međunarodne zajednice. Potrebno je primijetiti kako do većeg angažmana Saveza u operacijama potpore miru dolazi možda i zbog učinkovitijeg vođenja operacija, a rezultati angažmana očiti su Mijenjajući svoj karakter […] Objava Snažna potpora miru je objavljena na Hrvatski vojn..
12.08.2019 14:13:12
0
6153153
MBT 70/ KPz 70

MBT 70/ KPz 70

Unatoč (opravdanom) mišljenju da je projekt MBT 70/KPz 70 bio samo veliki promašaj, on je ipak donio neka nova rješenja koja se danas rabe na svim suvremenim tenkovima Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća zapadnim je zemljama postalo jasno da Sovjetski Savez nakon završetka II. svjetskog […] Objava MBT 70/ KPz 70 je objavljena na Hrvatski vojnik..
12.08.2019 14:13:12
0
6153145
EDA – Europska obrambena agencija

EDA – Europska obrambena agencija

Europska obrambena agencija EDA (European Defence Agency) osnovana je odlukom Vijeća ministara Europske unije 12. srpnja 2004. kako bi “poduprla zemlje članice i Vijeće u naporima za unapređivanjem europskih obrambenih mogućnosti na području upravljanja krizama i kako bi poduprla europsku sigurnonosnu i obrambenu politiku onakvu […] Objava EDA – Europska obrambena agencija je obj..
12.08.2019 14:13:12
0