7927602
Produženje roka primarnim poljoprivrednim proizvođačima za prihvaćanje Odluka u AGRONET-u

Produženje roka primarnim poljoprivrednim proizvođačima za prihvaćanje Odluka u AGRONET-u

Donošenjem Pravilnika o izmjenama pravilnika o provedbi programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini, svim korisnicima koji ispunjavaju uvjete produžen je rok za potvrdu Odluke o svim prihvatljivim korisnicima u Agronetu, a time i dodatna mogućnost da ostvare prava na potpore. U slučaju da se pojedini korisnik […..
4 h
1
7927601
Iglica i kako je uloviti

Iglica i kako je uloviti

Iglica je riba selica, koja se često kreće u većim jatima. Podnosi bočate(miješane) vode, ali je učestalija u površinskom moru uobičajene slanosti. Pliva brzo i vješto. Krećući se gornjim slojevima mora, iglica se hrani sitnom ribom i zooplanktonom. Omiljena joj je hrana mlađ srdele i inćuna koje napada i guta s velikom proždrljivošću. Ta je […..
4 h
0
7924501
Proizvodnja mliječi u obezmatičenoj zajednici

Proizvodnja mliječi u obezmatičenoj zajednici

Mliječ se može uspješno proizvoditi u svim sistemima košnica, ali su za to najpogodnije one košnice, bez obzira na sistem, koje imaju jednake okvire u plodištu i u medištu. Mliječ možemo proizvoditi u obezmatičenoj zajednici, a možemo i u onoj zajednici koja ima maticu. Kad hoćemo obezmatičiti zajednicu, maticu ne trebamo ubiti, nego ćemo je […..
10 h
0
7920530
Ishrana divljih svinja

Ishrana divljih svinja

Ishrana je osnovni regulator brojnosti divljih životinja u prirodi. Pravilna ishrana divljači u ograđenim prostorima u velikoj meri utiče na rezultate uzgoja. Opći principi o kojima se mora voditi računa prilikom dopunske ishrane su sljedeći: 1. Hrana koja se daje divljači po svom sastavu treba biti što prirodnija. 2. Kvaliteta hrane je limitirajući faktor u […..
1 d
0
7917335
Zanimljivosti o staklu

Zanimljivosti o staklu

Staklo je oduvijek fasciniralo ljude. Nekoć se, kao jedan od prvih trgovačkih proizvoda, smatralo statusnim simbolom faraona i careva. Dokle sežu počeci stakla? U doba starih Egipćana? Ili otkad je čovjeka? Oba odgovora su netočna. Staklo je staro koliko i naša planeta. Može nastati na prirodan način,ako se, primjerice,udarom munje ili erupcijom vulkana kamenje dovoljno […..
1 d
0
7913346
Tehnologija uzgoja suncokreta

Tehnologija uzgoja suncokreta

U plodosmjeni ga treba uzgajati sa minimalnom pauzom od 4 godine. Ukoliko je ta pauza manja, razne bolesti suncokreta će biti intenzivnije. Rano napušta proizvodnu površinu što omogućava da se obrada i sjetva ozimih strnina izvede na vrijeme i kvalitetno. Plodored Suncokret ne podnosi monoprodukciju ali je zato dobar predusjev i za pšenicu i za […..
2 d
0
Sponzorirani sadržaj
7910217
Špinat – zdrava zelena namirnica

Špinat – zdrava zelena namirnica

Nije potrebno dugo opisivati Popajevo omiljeno povrće koje onima koji ga jedu daje herkulovsku snagu. U tijeku je sezona špinata što sigurno raduje mnoge od vas, pogotovo ako ga imate u svom vrtu. Špinat, lat. Spinacia oleracea, je jednogodišnja biljka s tamnozelenim jestivim listovima. Pretpostavlja se da potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla […..
2 d
0
7906513
Nova ulaganja u poljoprivredu vrijedna 61 milijun kuna

Nova ulaganja u poljoprivredu vrijedna 61 milijun kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u petak, 3. srpnja 2020., u Stonu 16 ugovora u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna u sklopu Programa ruralnog razvoja i 6 Odluka o dodjeli sredstava s odobrenim iznosom potpore od 5,5 milijuna kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Samo dan ranije na adrese poljoprivrednika diljem Hrvatske […..
3 d
0
7906512
Zaštita voćaka od štetnika golobrsta

Zaštita voćaka od štetnika golobrsta

Zbog vrlo velikih šteta koje gusjenice ovih štetnika mogu pričiniti, voćnjake odnosno šume i makiju, kao glavna mjesta od kuda u najvećem broju slučajeva gusjenice dospijevaju u voćnjake, treba na vrijeme zaštititi. U godinama masovne pojave „štetnika golobrsta“, potrebno je poduzeti organizirano suzbijanje na čitavom području pojave štetnika. No za poljodjelce je važno kako suzbiti […..
3 d
0
7903430
Bijela hrđa – najštetnija bolest krizantema

Bijela hrđa – najštetnija bolest krizantema

Najštetnija i najčešća gljivična bolest nadzemnih organa krizantema je bijela hrđa. U relativno kratkom razdoblju bijela hrđa može potpuno uništiti osjetljive kultivare krizantema. Pojavljuje se svake proizvodne sezone različitim intenzitetom, a godine s natprosječno vlažnim ljetom često ostaju zapamćene po štetama od ove bolesti. Kasne ljetne kiše i razlike u temperaturi zraka između toplijih dan..
3 d
0
Sponzorirani sadržaj
7894495
Fendt 936 Vario

Fendt 936 Vario

Ovaj gigant iz obitelji Fendt težak više od 10 tona dizajniran je za najsurovije uvjete rada. Njegova ukupna dužina prelazi pet i pol metara, a širok je gotovo tri metra. Moderna kabina X5 ima 5.5 m2 stakla što omogućava 320° horizontalne i 145° vertikalne vidljivosti. Unutrašnjost kabine izuzetno je tiha, pri radu je izmjereno tek […..
5 d
0
Sponzorirani sadržaj
7888626
Na adrese poljoprivrednika poslano novih 130 ugovora vrijednih više od 45 milijuna kuna

Na adrese poljoprivrednika poslano novih 130 ugovora vrijednih više od 45 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je na adrese poljoprivrednika diljem Hrvatske poslala 130 novih ugovora za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., ukupne vrijednosti potpore veće od 45 milijuna kuna. Za operaciju 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava poslano je 71 ugovora vrijednosti 7,9 milijuna kuna, a svakom poljoprivredni..
6 d
0
Sponzorirani sadržaj
7888625
Rezidba bajama

Rezidba bajama

U nas se uzgajaju uglavnom pojedinačna stabla, rijetke su skupine s više njih, a još su rjeđe veće površine (manje plantaže) s natapanjem. Općenito se može reći kako je uzgoj bajama ekstenzivan, njegovom se uzgoju ne poklanja odgovarajuća pažnja. U uzgoju bajama u našim južnim krajevima najviše prevladava slobodni uzgoj krošnje i nema izrazitih i […..
6 d
0
7885571
Zaštita graška od štetnika

Zaštita graška od štetnika

Grašak može biti napadnut od više štetnika. Najčešći štetnici graška koji čine štete u toku vegetacije su: crna bobova /repina/ uš (lat. Aphis fabae), zelena graškova lisna uš (lat. Acyrthosiphon pisum), pipe mahunarke (lat. Sitona spp.), graškov žižak (lat. Bruchus pisorum), crni i pjegavi graškov savijač (lat. Laspeyresia nigricana, lat. Laspeyresia dorsana). Crna bobova /repina/ […..
6 d
0
7881638
Uspješno provedena mjera pomoći proizvođačima tovne junadi, svinja i janjadi te klaonicama papkara

Uspješno provedena mjera pomoći proizvođačima tovne junadi, svinja i janjadi te klaonicama papkara

Privremena izvanredna mjera pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom Covid-19 te za subjekte koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara, donesena Odlukom Vlade Republike Hrvatske dana 21. svibnja ove godine, uspješno je provedena. Izvanredna mjera pomoći odnosi se na grla zaklana u razdoblju […..
02.07.2020 14:45:21
0
7881637
Križanje svinja

Križanje svinja

Dvopasminska i tropasminska križanja najčešći su oblici križanja u svinjogojstvu gdje se u F1 generaciji nastoje poboljšati svojstva plodnosti, a križanjem F1 generacije s trećom pasminom nastoje se poboljšati tovna svojstva i mesnatost. Cilj uporabnih ili kako se još nazivaju i industrijska križanja je da se proizvedu što je moguće kvalitetniji križanci bilo za rasplod, […..
02.07.2020 14:45:21
0
7878484
Zelenjača, uvjetno jestiva gljiva

Zelenjača, uvjetno jestiva gljiva

Zelenjača [Neoboletus luridiformis (Rostk.) Gelardi, Sinonimi & Vizzini] je rijetka gljiva iz reda cjevarki i porodice vrganjevki (Boletaceae). Mikorizna je, uvjetno jestiva gljiva koja plavi uslijed oštećenja ili ako se zareže. Zanimljiva je i po crvenim čekinjama koje daju boju u stvarnosti žutom stručku. Gljivu zelenjaču prvi je opisao južnoafrički mikolog Christian Hendrik Person 1796. [&#..
02.07.2020 08:37:11
0
7874412
Ljekovita svojstva češnjaka

Ljekovita svojstva češnjaka

Češnjak ili bijeli luk, lat. – allium sativum je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u..
01.07.2020 14:22:07
0
7871372
Oplodnjaci uz osnovnu zajednicu

Oplodnjaci uz osnovnu zajednicu

Za pčelara koji uzgaja matice samo za potrebe na svome pčelinjaku ne postoji problem oko izbora oplodnjaka. Tko pčelari nastavljačama, može uvijek u tu svrhu privremeno upotrijebiti neko medište ili polumedište. Tako ima znatnu prednost jer može oplodnjake formirati iznad neke zajednice gdje će koristiti i njezinu toplinu i krov. Tada je praktično ukloniti čep […..
01.07.2020 08:14:25
0
Sponzorirani sadržaj
7869675
Siva plijesan vinove loze

Siva plijesan vinove loze

Najčešće siva plijesan zarazi vinograd u fenofazi završetka cvatnje. Posebno se jako razvije u uvjetima slabog čišćenja grozdića (zbog kiše ili rose), kad se «nahrani» ugljikohidratima iz ostatka cvjetova, ojača i uđe u zelenu bobicu, peteljku i peteljčicu. Ulazak u zelenu bobicu može izazvati njeno propadanje (kao i peteljki i peteljčica) i tu fazu zovemo […..
30.06.2020 20:06:05
0