10056136
Dnevnik pisan noću

Dnevnik pisan noću

, 1970 – 2000, izbor iz zapisa velikog europskog intelektualca Gustawa Herlinga-Grudzińskog (Disput, Zagreb, 2020.). Prijevod izbora iz dnevničkih zapisa poljskog intelektualca, publicista, književnika, urednika, jednog među najznačajnijima kada su u pitanju sagledavanja iskustava – i onih političkih, i književno umjetničkih, kulturnih, 20. stoljeća na prostoru, ne samo poljskom, već i širem, sred..
6 h
0
Sponzorirani sadržaj
10056135
Vila porobila Grlića Radmana

Vila porobila Grlića Radmana

Neki novi klinci, rođeni u ovom mileniju, davno iza Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, mlate po Splitu Srbe i Ruse zbog ”nepoćudnih” dresova. Buše gume novosadskim gostima. Turistički Split crveni se i pravda zbog agresivne mularije, jer nakon sušne korona godine Split vapi za gostima, a eto na samom početku sezone agresivci šalju poruku: […..
6 h
0
Sponzorirani sadržaj
10049433
Ponositi bastardi kao budućnost Europe

Ponositi bastardi kao budućnost Europe

Rekao mi svojedobno Enzo Bettiza, veliki Splićanin, talijanski novinar svjetskog glasa, u kameru HTV-a, na solidnom mandrilskome hrvatskom, dvije lakonske konstatacije, primjerene trećem mileniju – lokalno i globalno. Prva, ”ne, ja nisam ni esule ni Talijan ni Hrvat, ja sam PONOSNI BASTARDO”. I druga (dok su još esuli sanjali povratak u Istru, mnogi povratak Italije […..
1 d
0
Sponzorirani sadržaj
10049432
Mogu li se zloporabe u zdravstvu razotkriti i dokazati?

Mogu li se zloporabe u zdravstvu razotkriti i dokazati?

Svaki slučaj nekog sukoba ima najmanje dvije strane i bez poznavanja detalja nemoguće je zauzeti ”stranu” u slučaju s radiolozima iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnica lokacije Vinogradska i Ilica. Ipak, treba znati prošlost: liječnici u nekadašnjem Institutu se bave teškom problematikom liječenja zloćudnih novotvorina i da je pravde, trebao se razviti u specijaliziranu boln..
1 d
0
Sponzorirani sadržaj
10049431
Nepravda za Jovanovićeve

Nepravda za Jovanovićeve

Rezultat sudske zavrzlame u kojoj baš ništa nije bilo na strani Jasminke i Lorene Jovanović je da su zbog 10.000 kuna duga ostale bez stana, a ostaje im tek trećina novca za koji je prodan. To nije dovoljno da budu stambeno zbrinute       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO […..
1 d
0
Sponzorirani sadržaj
10049430
Ne zvati se Semezdin

Ne zvati se Semezdin

Kategoričnom presudom ministrice kulture malodobni zatočenici obrazovnog sustava ostali su zakinuti za knjigu pisca koji se zove Semezdin. Realni cilj toga pogona je, naime, obogaljiti školsku omladinu po mjeri restriktivnog hrvatstva, osposobiti je za život u zatvorskoj ustanovi zvanoj hrvatsko društvo     UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI [R..
1 d
0
10049429
Top GUM

Top GUM

U postojećem medijskom sustavu, koji je prilagođen egomanskim potrebama političke klase, novinar je praktički mrtav. Krajnji je čas da se iz te smrti izvuče pouka. Treba je shvatiti kao moždanu kap koja prelijeva čašu       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM […..
1 d
0
10049428
Treba završiti s cirkusom i kantonizirati cijelu BiH

Treba završiti s cirkusom i kantonizirati cijelu BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ispravno zaključuje da Hrvatska dolazi u sukob s NATO-om ”zbog forsiranja prevladanog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda”. Tiče se to izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je, između dvaju gutljaja piva, rekao da neće prihvatiti završnu deklaraciju Saveza bez da se u njoj spominje Daytonski sporazum i tri konst..
1 d
0
10048203

UZIMAM!

Udavače su ovih dana došle na svoje. Iza njih je krvava borba za pravo da u nekom parku ili stanciji  kažu DA u nazočnosti stotinu ili više svečano odjevenih ljudi. Zahvaljujući odlasku korone na, vjerojatno, kraću pauzu, horde žena bez poželjnog statusa hrle prema buticima, frizerima, šminkerima i prodavaonicama cipela da bi se opremile za „najljepši dan u životu svake žene“. Koliko sva ta frka u..
1 d
0
10044955
Socijalizam dolazi na biciklu

Socijalizam dolazi na biciklu

Čovjek na biciklu drukčija je vizija hominizacije. Često se o biciklu danas govori kao o alternativi konvencionalnom prometu, napose u našim velikim i prometno zagušenim urbanim središtima, ali to je – iako ne posve promašeno i neopravdano – naprosto krivo. Naime, čak i najvećim sanjarima i zanesenjacima među nama biciklistima teško je zamisliti scenarij u […..
2 d
0
10044954
Svoje prezime čovjek nosi kao što nosi boju očiju

Svoje prezime čovjek nosi kao što nosi boju očiju

Strašno je, zapravo, kako je prazna i dokona razmjena mišljenja Andreja Plenkovića i njegovih ministranata s javnošću. Eto, recimo, pred kraj predizborne kampanje Andrej se krenuo svađati sa svima oko imena. I onda je naputio da se i ona svađa s ljudima oko toga tko je nekog njihovog asa i šampiona nazvao krivim imenom. Ako […..
2 d
0
10044953
Recept za ophođenje s manama i grijehom u Crkvi

Recept za ophođenje s manama i grijehom u Crkvi

Očito je već počela sezona kiselih krastavaca u Religijskom programu HRT-a. Zašto bi inače u svojim emisijama od petka do nedjelje (4. do 6. lipnja 2021. godine) svoje gledateljstvo toliko intenzivno podsjećali na 10. godišnjicu pastoralnog posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj – na posjet koji ni po čemu nije bio značajan niti je polučio bilo […..
2 d
0
10043577

Hej, IKEA

Kupujem novi kauč, ljeto je krenulo, stižu mi gosti, stari mi se kauč raspao na pragu punoljetnosti. U surfanju je spas. Pomogla mi je prijateljica čija je prijateljica u Beogradu kupila fenomenalan kauč plave boje koji se može razvući u krevet, zlu ne trebalo. IKEA, trosjed FRIHTEN SKIFTEBO plavi, broj 604.315.63. JES! Ikea nama Riječanima nudi pomoć kao i građanima ostalih hrvatskih gradova koji..
3 d
1
10040137
Mladićevo junaštvo i Čovićevo katolištvo

Mladićevo junaštvo i Čovićevo katolištvo

Dva je teška poraza u zadnjih tjedan dana doživio velikosrpski projekt. Još jednom i opet. I po tko zna koji put. Taj je koncept izgubio tzv. ”inat crkvu” za koju je Dodik obećavao da je neće skloniti iz dvorišta Nane Fate, a onda je i drugi eksponent Velike Srbije u BiH, Ratko Mladić, ovjerio kartu […..
3 d
1
10040136
Nastave li ovako, Zagreb će se obnoviti u proljeće 2644.

Nastave li ovako, Zagreb će se obnoviti u proljeće 2644.

Stariji Crnogorci još s užasom pamte jutro 15. travnja 1979. godine. U potresu snage sedam stupnjeva po Richteru srušeni su gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan, Herceg Novi i oko dvjesto pedeset sela. Srušeni su hoteli uz obalu i pedeset tri zdravstvena objekta, petsto sedamdeset objekata socijalne i dječje zaštite, dvjesto četrdeset škola. […..
3 d
0
10040128
Ima li ideologije u komunalnim pitanjima?

Ima li ideologije u komunalnim pitanjima?

Predzadnjim danom svibnja velikom većinom su završili lokalni izbori. Do sada je već velikim dijelom došlo i do primopredaje vlasti. Ipak ima smisla pisati o nekim temama koje su nam ovi lokalni izbori iznijeli na površinu jer se ne odnose samo na ovogodišnje lokalne izbore već na politiku općenito. Jedna je stvar sigurno nešto što […..
3 d
0
10033882
Reforme, reforme (ali, molim, samo pro forme)

Reforme, reforme (ali, molim, samo pro forme)

Evo, doživjeli smo još jednu veliku akciju hapšenja. Tri suca i jedan poduzetnik lišeni su, privremeno, slobode jer su pod sumnjom da su korumpirani. Publika je uglavnom zadovoljna jer se eto u pravosuđu počelo čistiti, političari sada mogu upirati prstom u one druge kao odgovorne za takvo stanje, a oni koji malo duže pamte ostaju […..
4 d
0
10033881
Scile i Haribde za Tomislava Tomaševića i Ivicu Puljka

Scile i Haribde za Tomislava Tomaševića i Ivicu Puljka

Pobjeda Tomislava Tomaševića, Ivice Puljka i drugih gradonačelnika opozicije u Hrvatskoj budi nadu da se hrvatski građani ipak bude iz političke letargije i da odbacuju i klasične ideološke podjele na lijevo i desno, i uz to i dugogodišnji monopol vlasti HDZ-a na lokalnom planu, posebno u velikim gradovima. Doduše, opet je izlaznost, odnosno odaziv birača […..
4 d
0
10033520
Migranti, aktivisti i biciklisti: omiljena meta populista i desničara

Migranti, aktivisti i biciklisti: omiljena meta populista i desničara

Kad sam ratnih godina došla u Prag, koliko god to bilo naivno, najveća utjeha mi je bila što sam odlučila ostati u zemlji gdje je predsjednik čovjek poput Havela. Pobjeći od moralnih nakaza koje su predsjednikovale Srbijom i Hrvatskom, i koje je smrt spasila od haške presude, pa živjeti u zemlji koju predstavlja netko tko […..
4 d
0
10027187
Zajednica koja veliča Ratka Mladića, inkubator je zločinaca

Zajednica koja veliča Ratka Mladića, inkubator je zločinaca

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog počinjenih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Nakon ove presude, brojni srpski političari započeli su s direktnom ili indirektnom obranom lika i djela ovog ratnog zločinca, pozivajući se na nepravdu prema srpskom narodu koji je izložen progonu od strane međunarodnih tijela i institucija. Balkanski narodi imaju […..
5 d
0