10319939
Nikola Tesla pripada svima zato što nije pripadao nikome

Nikola Tesla pripada svima zato što nije pripadao nikome

Je li Nikola Tesla više pripadao Srbiji ili Hrvatskoj? Nikola Tesla nije pripadao ni Srbiji, a ni Hrvatskoj, odnosno, više će pripadati euro kovanici od 50, 20 i 10 centi nego Srbiji koja se opire Hrvatskoj ili Hrvatskoj koja se opire Srbiji. Smisao države i nacije nije da budu u tenziji prema drugima, to je […..
20 h
0
Sponzorirani sadržaj
10313637
Sloboda govora i njeni neprijatelji

Sloboda govora i njeni neprijatelji

Slobodu govora štite međunarodne konvencije osiguravajući tako zadovoljavajuće i zdravo funkcioniranje zajednice (članak 19. Opće deklaracije o ljudskim pravima; članak 10. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda). Važno je građanima osigurati prostor slobode u kojem će u svakodnevnoj komunikaciji i u javnom govoru biti zaštićeni od kazne i bilo kakvog progona. Mediji, [&..
2 d
0
Sponzorirani sadržaj
10313636
Teologija i genocid

Teologija i genocid

Nakon Drugog svjetskog rata teološka misao tragala je za različitim vrstama razmatranja Holokausta. Formirana je i podvrsta teologije pod nazivom teologija holokausta, iako postoje kritičari takvog koncepta. Unutar tih razmatranja neophodno je analizirati pojmove zla, nade, sudbine, Božjeg djelovanja u svijetu… Simbolično analizirajući tematiku kroz srpanj 2021. godine, neizbježno je doći do zaklj..
2 d
0
Sponzorirani sadržaj
10313635
Utrka milijardera u svemiru

Utrka milijardera u svemiru

Najbogatiji čovjek na Zemlji nakratko je prošlog utorka bio izgubio tu titulu, ali samo zato što nekoliko plutajućih minuta nije bio na Zemlji. Tako je Wall Street Journal izvijestio o izletu koji je,  točno 52 godine nakon spuštanja na Mjesec, Jeffa Bezosa i još troje članova posade rakete “New Shepard” odveo u svemir. Za početak, […..
2 d
0
Sponzorirani sadržaj
10313634
Potraga za legitimnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH

Potraga za legitimnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH

Najnoviji prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji su bosanskohercegovačkoj javnosti, a time zacijelo i Hrvatima u BiH i onima s dvojnim državljanstvom diljem bijeloga svijeta ponudili predstavnici najmnogoljudnije hrvatske stranke u BiH, sasvim bjelodano potvrđuje da toj stranačkoj čeljadi nisu bitni Hrvati u Bosni i Hercegovini niti njihova potpuna zastupljenost u izboru tako željenih ”l..
2 d
0
Sponzorirani sadržaj
10311997
Legenda o Miliji

Legenda o Miliji

O nastanku slavnog Užičkog kola ostali su samo mitovi i legende, od kojih sam jednu i sam čuo u kultnoj Domovini, gospodskoj beogradskoj kafani na Bulevaru revolucije, u čijoj je slavnoj historiji živa muzika zabilježena samo onih davnih dana dok je bilo Ilije i Milije. Pa kako sam tu priču čuo, tako je i prenosim: […..
2 d
0
10311995
Uzgoj Kunića

Uzgoj Kunića

Što je drugo HDZ nego farma za uzgoj Kunića? “Budućnost” HRT-a, kada jednom navrati i kada tekućem v. d.-u istekne rok, bit će upravo Renato Kunić u nekoj od personalno obojenih inačica, s drugim imenom i prezimenom, ali u istim čizmama i s istom misijom na plećima       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA […..
2 d
0
10311994
Pola vijeka XX veka

Pola vijeka XX veka

Dan prije večeri u kojoj će u Novom Pazaru biti obilježeno pola vijeka Biblioteke XX vek proveo sam s Ivanom Čolovićem na Goliji. Otišli smo na Jankov kamen, najviši planinin vrh. U povratku je Ivan bio impresioniran imenom golijskog mjesta Odvraćenica       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, […..
2 d
0
10307515
Ubitačna procedura

Ubitačna procedura

Kroz sisački Projekt građanskih prava besplatna pravna pomoć sada se pruža i oštećenima u potresu: Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom vrlo je kompleksan, u njemu se teško snalaze pravnici i inženjeri, kaže Milana Kreća, predsjednica sisačke udruge Platforma 044       UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI […..
3 d
0
10307514
Humanitarna ofenziva

Humanitarna ofenziva

Nitko me nije pitao ni tko sam ni što sam, jedino je bitno bilo to da me snašla nevolja. To pomaže da se u ovoj nesreći osjećam kao čovjek, kaže Glinjanin Mario Vukelja koji će zimu dočekati u svojoj kući zahvaljujući SNV-ovoj donaciji     UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO […..
3 d
0
10307513
VIDEO: Za novih 30 godina SDF-a

VIDEO: Za novih 30 godina SDF-a

Stremit ćemo tome da naš rad bude u skladu s vremenom u kojem živimo, pa ćemo vrata Srpskog demokratskog foruma otvoriti i pripadnicima drugih manjinskih zajednica, rekla je nova predsjednica SDF-a Jelena Nestorović i najavila izlazak društvenog magazina Nada     UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI […..
3 d
0
10307512
O vrbama, Srbima i odgovornosti

O vrbama, Srbima i odgovornosti

(Opaska uredništva: Ponavljamo raniju kolumnu naše autorice). Mladića koji je pokušao ubiti policajca i raniti još dvojicu njegovih kolega na zagrebačkome Markovom trgu, prijatelji i rodbina prikazuju kao radišnog, veselog, mirnoga momka koji je obožavao nogomet, volio motore i nije imao problema s okolinom i zakonom. Riječ je Danijelu Bezuku (22) iz Kutine koji je […..
3 d
0
10307511
Fincijeva knjiga fantastična sprega stvarnog i imaginarnog

Fincijeva knjiga fantastična sprega stvarnog i imaginarnog

Predrag Finci, ”Sve dok”, Fraktura, Zaprešić, 2021. Čitam ovih dana jednu među posljednjim, do sada objavljenim, knjigama sarajevskog, hrvatskog filozofa Predraga Fincija, ”Sve dok…”, publiciranu ove godine kod zaprešićkog nakladnika Fraktura. Čitam ovu predivno napisanu knjigu, uz, istovremeno, sveprisutan osjećaj grižnje savjesti, jer se premalo i prerijetko družim s knji..
3 d
0
10307510
Građanima je dosadila nedosljednost stožera

Građanima je dosadila nedosljednost stožera

Princip po kojem su rađene današnje EU digitalne COVID potvrde (popularno nazvane COVID putovnice) datira iz davnih vremena. Još su u 18. stoljeću, u vremenima epidemija kuge, talijanski gradovi države izdavali potvrde (Fede di sanità) koje su služile kao dokaz da je osoba zdrava i pomoću koje bi mogla neometano putovati. Prvi međunarodno priznati dokument […..
3 d
0
10307257
Kako sam postao Zijo Nenametlija

Kako sam postao Zijo Nenametlija

Čika Zijo, djedov drug po rakiji, bio je toliko blage i nagodne naravi, da ga je djed zbog nje prozvao nenametli-efendija. Ne znam kako mu je bilo pravo prezime, ali Zijo je oduvijek za mene bio i ostao – čika Zijo Nenametlija. Djed mi je jednom ispripovjedio da je Ziji zbog pretjeranog čibučenja neki kesedžija […..
3 d
0
10307256
Elite trebaju kleknuti i suočiti se s grijesima prošlosti

Elite trebaju kleknuti i suočiti se s grijesima prošlosti

“Pitam se jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti? Trpimo li previše tihog političkog nasilja kojim nas usmjeravaju što dalje od Crkve, obitelji, domovine, tradicije i jedinstvenosti? Od silnih neočekivanih političkih kombinacija, tišine i razjedinjenosti takozvanih domoljuba, više ne možemo prepoznati svoje od ‘njihovih&..
3 d
0
10301143
Užičko kolo kao najgore zlodjelo u policijskoj povijesti?

Užičko kolo kao najgore zlodjelo u policijskoj povijesti?

Kadetkinja Policijske akademije izbačena je naglavce iz škole, jer je inicirala snimanje i objavu na društvenim mrežama snimke na kojoj se vidi kako kadeti igraju užičko kolo. Ovaj događaj zanimljiv je po mnogo osnova. Ali prva je što je riječ o najbrže postignutom pogotku u povijesti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Naime, ta mlada djevojka, […..
4 d
0
10301142
Dosta više razdvajanja: Sve su žrtve naše!

Dosta više razdvajanja: Sve su žrtve naše!

Ništa novo neću vam u ovoj kolumni priopćiti. Uostalom, o ovoj temi smo mnogo puta pisali na Autografu. Posljednja je to učinila kolegica Vesna Teršelič (”Pokažimo pijetet prema svim žrtvama ratova”). Naime, na mjestima stradanja nema priznanja ili kajanja onih drugih. Vesna se pita: ”Što bi susjede ubijenih iz druge skupine koji ne dolaze na […..
4 d
0
10296640
Kosturi iza samostanskih zidina

Kosturi iza samostanskih zidina

Karl Rahner je uoči materijalne i duhovne bijede nakon završetka Drugog svjetskog rata zapitao kako pronaći Boga u svakodnevnici. ”Gott meines Alltags” (”Bog moje svakodnevnice”) naslov je ranog molitvenog teksta iz zbirke ”Molitve u šutnju”. Tada je molitvu doživio kao materijal iz kojeg se stvaraju esencijalne životne odluke, kao zvuk koji nastaje u muziciranj..
5 d
0
10292001
Konstitutivnost kriminalaca?

Konstitutivnost kriminalaca?

Nikad nisam čuo nijednog od političara na našim prostorima da se i verbalno i praktično, djelom, založio za vladavinu prava. A da i ne govorim kako je gotovo nemoguće čuti ih da kažu: Snažno stajemo iza jasnog i konkretnog djelovanja i trećeg stupa vlasti, pa makar to djelovanje (konačno!) krenulo i od nas, iz naših […..
6 d
0